BAKLÄNGESMIDDAG Jarppi från The Duudsons delar ut tips mot tristess. Jani Niipola (till höger) har blivit bekant med en del av dem. (Foto: Aras Jarjis)

Kampen mot tristessen

"Jag har tråååkigt, hitta på något för mig att göra!" Om du inte har maffiga ideér på lager, ta en titt i The Dudesons guide över 100 sätt att inte ha tråkigt. Bli medryckt i kampen mot tristess!

Jarppi från The Dudesons öppnar showen med ett självsäkert rop:

- Goddag! Har ni hittat er favoritbok? Alla ropar förstås The Dudesons!

Publiken är med på noterna och hurrar uppmuntrande. Längst fram lutar sig omkring 8-åriga pojkar fram med sina videokameror, lite längre bak ler tonåringarna och medelåldringarna milt. Jarppi gillar åldersvariationen - enligt honom måste hela befolkningen vara med om vi ska lyckas göra Finland till en tristessfri zon. Han betonar behovet av positiv anarki, men i vilken form?

- Man får inte pika och vara elak. Ett spratt däremot gläder alla.

Dudesons-bokens författaren Jani Niipola har fått stå ut med en hel del spratt av Dudeson, till exempel har datorerna blivit "bortrövade" ibland. Han har ändå gillat att få vara med bland de galna gossarna, även om de hojtat och härjat så mycket att han önskar han vore en tiofalt snabbare skribent.

Jarppi ger ett smakprov på tips i vardagen. Baklängesmiddagen går ut på att börja med efterrätten och sluta (om man inte proppat sig full med det godaste, vilket underligt ofta brukar hända Jarppi) med välkomstdrinkarna.

Äntligen är det dags för autografer! Efter en bild med Jarppi ska man avlägsna sig med klackarna före. Så gör också Jenna Arponen, 16, fnissande med sina kompisar. De har sett The Dudesons på TV och kunde tänka sig att ge boken i julklapp åt sina småsystrar.