BOKIT | Mörkare på andra sidan

Det finns många olika seriefigurer och mytologiska karaktärer som barn i alla åldrar har fått höra berättelser om. När Kaj Korkea-aho var liten och bodde i Pedersöre fick han höra många skrämmande berättelser om ett slags monster vid namn Raamt, som har varit en av sakerna som har inspirerat honom till hans nya bok "Gräset är mörkare på andra sidan".

Gräset är mörkare på andra sidan är en spännande bok som handlar om fyra vänner från Österbotten som splittras, i och med att en flyttar till Åbo för att studera på Åbo Akademi,  en annan flyttade till Helsingfors och började jobba på Yle medan de två andra vännerna stannade i Österbotten.

Av de två som stannade är den ena präst, och den andra är arrangerar olika sportevenemang.

På en bekants begravning samlas de gamla vännerna igen i Österbotten, och många mystiska saker och hemligheter om den bekante kvinnans död uppstår.

Vissa av karaktärerna är baserade på Korkea-aho själv till exempel studerade han vid Åbo akademi, växte upp i en konservativ familj, och har jobbat på Yle i Helsingfors.

Korkea-aho intervjuades om boken av Peppe Öhman på Hbl-scenen under bokmässan och efter intervjun ställde jag några frågor om boken och hur den kom till.

I vilken ålder började ditt intresse för att skriva?

"Jag började redan innan skolan med att skriva, när jag var sex år gammal. Sagorna handlade mest om hundar och troll och sånt."

Skulle du säga att boken är en komedi eller tragedi?

"Boken är en mer allvarligare bok med inslag av komedi, den är svår att sätta i ett fack. Man skulle kunna beskriva den som en relationsroman med ett mörker i sig."

Hur kom du på boken?

"Jag har alltid velat skriva om Raamt som jag har fått höra berättelser om när jag var liten."

Kan du ge ett exempel på en Raamt berättelse?

"När jag var liten fick jag höra om en vägkurva nära där vi bodde, där det skedde många mystiska saker: Människor dog och människor som rastade hunden tappade bort sin hund, och många andra mystiska saker lär ha skett, sades det i berättelserna."

Har du fått inspiration av några andra böcker?

"Inte egentligen. Sättet att skriva har jag blivit inspirerad av genom olika amerikanska tv-serier som Lost, där avsnitten slutar så att läsaren vill se nästa avsnitt ... lite så som tv-serier är uppbyggda."

Skribenten är Hbl:s juniorreporter på Helsingfors bokmässa.