KOMISK. Ted berätta om sin upplevelse då han skrev "Teds Nya Ord". (Foto: Axel Gärkman)

BOKIT | Den inre gnistan till inspiration

Ted Forsström och Maria Turtschaninoff diskuterar om hjälpmedlen till skapande och vad som triggar skaparförmågan.

"Kreativitet kan inte pressas fram. Man vet aldrig om man har en sådan dag, men man kan ha aningar. Om man bara gör sig så öppen och mottaglig som möjligt kommer man ofta på saker, även om man inte har tänkt på dem."

Ted Forsström diskuterade med författaren Maria Turtschaninoff om den kreativa processen och vad som utlöser den. Ted är också aktuell med sin nya bok Teds Nya Ord, en ordbok med påhittade ord som han själv anser borde existera i svenskan. "Palindromedar: Ett djur som ser likadant ut såväl bak som fram" är Teds personliga favorit. Andra ord som hittas i boken är bland andra "Dingdångest" och "Nougatubarn".

Under diskussionen om kreativitet tog debattörerna bland annat upp trögflytande inspiration och vad man kan göra om man hamnar i en sådan situation. Teds tips i ett sådant läge var att göra något helt annat, till exempel gå ut på en promenad. 

Att påverkas och få inspiration av andra var också ett aktuellt ämne. Teds personliga inspirationskälla är vännen sedan högstadiet Kaj Korkea-aho, som han också jobbat ihop med på radioshowen Pleppo.

"Jag och Kaj har alltid fungerat som varandras bollplank. Jag kastar idéer mot honom och han kastar tillbaka."

Skribenten är Hbl:s juniorreporter på Helsingfors bokmässa.