Kira (vänster), Christina (mitten) och Lumi besöker bokmässan i år. Alla tre är fantasyfans. (Foto: Axel Gärkman)

Bland tomtar och troll

Maria Turtschaninoff gav i september ut sin senaste fantasy roman Anaché. Vi är på plats för att tala med henne och känna av fantasy stämningen på årets bokmässa.

"Skulle fantasy bara vara verklighetsflykt skulle inte så många läsa det" konstaterar Maria Turtschaninoff då hon deltar i en disskusion på Edith Södergran-scenen på årets bokmässa.

Fantasy som begrepp beskriver en litteratur genre där verklighet blandas med sagor och fantasi, men gränserna är vaga. Turtschaninoff är en våra främst finlansvenska fantasyförfattare och hennes tidigare böcker har fått lysande kritik. Nu är hon högaktuell med sin senaste roman Anaché som utspelar sig i samma värld som Arra men i ett annat land och annan tid.

Turtschaninoff har skrivit sagor och berättelser ända sedan liten och visste redan då att hon ville bli författare.

"Jag vågade och ville inte avslöja det för någon, utan sa att jag ville bli balettdansös eller djuphavsdykare", säger hon.

Som tur började hon vid 20-årsåldern visa upp sina berättelser för andra, och författardrömmen blev verklighet.

Hittills har Turtschaninoffs böcker främst varit riktade till ungdomar, men det är inget hon planerar då hon skriver, utan låter historien utveckla sig själv. Huvudrollsinnehavarens ålder är ofta avgörande för om boken räknas som vuxen eller ungdomsroman, och de dyker upp väldigt snabbt.

"Jag lägger mycket tid på att skapa miljöer och planera namn på djur, växter och liknande."

Fantasydjuren är något som Christina Lempinen, 12, tycker extra mycket om. Hon besöker bokmässan med sin kompisar Kira Itkonen, 12, och Lumi Hultkrantz, 11.

"Man kan koppla bort resten av världen då man läser" säger Kira som läst och tycker om Turtschaninoffs romaner Underfors och Arra.

Turtschaninoff har redan ett nytt projekt på gång så vi kan hoppas på en till spännande roman att lägga till fantasysamlingen. För ett är säkert; fantasy är här för att stanna.