PÅ GATAN. Torsten Borg har övervägt att flytta till Helsingfors eller Stockholm för att göra karriär, ”men det måste planeras väl så jag inte hamnar på gatan”. (Foto: Leif Weckström)

Torsten Borg mellan Idols och egna ben

Låtskrivaren och sånga­ren Torsten Borg fick en kickstart för karriären via Idols och släppte nyss sin debutskiva. Nu är högsta önskan att få komma utomlands, ”men går det för lätt skulle jag skämmas, det är bra att lida lite mera före det”.

Det första musikminnet som Torsten Borg, 17, har, är från barndomen då pappa spelade bluesskivor. 

– Fortfarande ilar det till i magen när jag hör ett kraftigt bluessolo, säger killen från Palo i Karleby. 

Något tungsinne är det ändå inte frågan om när man träffar Torsten. Han ger ett nästan naivt uppriktigt intryck, det är nära till skratt och han tänker efter innan han pratar. 

Torstens musikkarriär började redan som femåring då han köpte sig en egen gitarr med pengar som han fått av morfar. Den finns inte kvar längre. Nu har han i stället ett sponsoravtal med italienska märket Manne, som en bekant importerar. 

– Jag valde den här som resegitarr, den är lätt och soundar bra, säger Torsten som suttit ”säkert hundra timmar på tåget i år”. 

Först för alla Idolssändningar, sedan för skivinspelningen och nu för att träffa pressen. 

– Jag har funderat på att flytta till Helsingfors, men det borde planeras ordentligt så jag inte svälter ihjäl. 

Hemma hos föräldrarna i Palo har han byggt en rejäl studio, och att klämma in den i höghuslägenhet i huvudstan lockar inte. 

Karleby är ändå rätt isolerat, om man tänkt sig en musikkarriär. 

– Jag har suttit ensam och skrivit låtar så länge att det skulle vara roligt att göra det tillsammans med någon i stället. 

På första albumet finns en av hans egna låtar men de flesta är författade av Markus Nordenstreng, som också producerade plattan. 

– Han var så proffsig, vi lyckades spela in allt på två veckor för att han planerat allt perfekt. Men jag tänker ibland på hur bra det kunde bli om vi fått ett halvt år på oss att skriva musik tillsammans. 

En annan som Torsten gärna skulle jobba med är svenska producenten Anders Bagge, men tills vidare satsar han fullt på de egna låtarna. 

– Det låter riskabelt men just nu har jag ingen plan B, säger Torsten. 

Konsekvent tackade han också nej till en utbildningsplats i höst. 

– Man vet aldrig hur det går med artistkarriärer, men om det inte går så kan jag alltid skriva låtar för andra artister. Medan jag varit i Helsingfors i två dagar nu, har jag skrivit tre och en halv låt färdig. 

Vad är din högsta önskan just nu?

– Att någon från utlandet skulle ringa och be mig komma och jobba med dem … Men om det gick så lätt skulle jag nog skämmas, jag borde lida lite mera först. Hungra och sova på soffor hos folk, haha. 

Viss realism finns det ändå hos sjuttonåringen. 

– Finland är ett litet land, det finns för många artister. Jag tror inte att en artist som sjunger på engelska har stor chans att leva på musik här. 

Kanske du tar båten till Stockholm?

– Och vad skall jag göra sen? Spela på gatan? Eller gå upp till Anders Bagge och be honom lyssna på mig? Kanske jag borde göra det, faktiskt! 

Torsten Borgs debutalbum Junebug är ute nu. Se nedan!