Fotografen som ville bli rockstjärna är också dj.

Ville Juurikkala är veckans dj

Han gjorde sig ett namn som hovfotograf för alla stora rockband i Finland, tog sig till Hollywood och kom tillbaka hem. Nu ställer Ville ut sina fotografier från den Åboländska skärgården. Men före det: en låtlista för Hbl Fredag.

"Hollywood är fint, men det är inget en finsk människa står ut med i långa loppet. Inte jag åtminstone", säger Ville Juurikkala. 

Han har precis tagit ett dopp i havet, och hängt upp den sista tavlan på utställningen som visar en ny sida av rockfotografen. Hela utställningen, som heter Islander, är fotograferad ute på Iniös klippor och skär, tusentals kilometer från de svettiga backstage i Los Angeles som varit hans liv i fler år än han ids minnas. 

"Jag känner ingen dragning tillbaka, jag är i Finland för att stanna nu", säger Ville som i somras förlovade sig med flickvännen Noora Kunttu, inredningsarkitekt och värdinna för Islander-utställningen på sitt nya showroom Kehrä vid Sandvikens torg. 

För Hbl Fredag lade Ville ihop en låtlista som avslöjar hans djupaste sentimentalitet. För det är alltid en romantiker som står bakom kameran. 

1. Samuli Putro: Olet puolisoni nyt "Den här låten är helt enkelt det bästa just nu. Tårarna rinner varenda gång jag hör den. Sorglig, ja, men framför allt vacker. Ett av de album jag är väldigt nöjd över att ha fått vara med om."  

2. Miserere á 9 (vv. 1-4 & 17-20) "Ett lugnt stycke som jag lyssnar på när jag vill lugna mig. Påminner mig alltid om Santiagos väg. Jag gick den häre gamla pilgrimsfärden första gången ensam 2010 och i sommar igen med min trolovade Noora. En verkligen fin upplevelse, en nästan 1000 kilometers vandring öppnar helt nya saker i ens sinne. Ansträngningen och samvaron blir också en mätare för hur bra förhållandet är. Efter det känns små problem som … små problem."

3. Chisu: Sabotage "Lysande låt av en lysande artist. Och en ovanligt fin video! Chisu har alltid tänkt igenom sina grejer. Den här är en pastisch på Wim Wenders film Der Himmel über Berlin (1987). Det är i och för sig min egen tolkning, men är det inte just det som konst är till för."

4. Vesa-Matti Loiri: Lapin kesä "Min pappa Matti sjöng alltid den hör för mig när jag var barn. Vi vandrade ofta i Lappland och sjöng, men Vesa-Matti drar det längsta strået ändå …"

5. Piirpauke: Soi vienosti murheeni "Jag hade ett band med min bror Oskar där jag sjöng och spelade gitarr. Ett typiskt gymnasiepartyband, men vi var på Tavastia också ett par gånger. Det här var min favorit i vår repertoar." 

6. Guns N' Roses: Don't cry "Den här lirade vi med mitt band på femmans julfest. Eftersom jag spelade gitarr var Slash min största idol. Och för två år sedan blev en av mina drömmar sann och jag fick fick fotografera honom. Han gillade bilderna och de använders i många sammanhang, den första på Slash: Live in Manchester -albumet."

7. Metallica: Master of Puppets "Den första notboken jag köpte som 11-åring. Då tänkte jag ännu att jag skulle bli rockstjärna som stor." (Red: På playlistan hörs Apocalypticas version, efersom Metallica inte finns på Spotify, och eftersom Villes senaste bok hette just Apocalyptica:Photobook. Här kan ni läsa en intervju med Ville om boken.)

8. The 69 Eyes: Lost Boys "Med The 69 Eyesin gjorde jag min första fotobok 2005–06. Ett och ett halvt år av turnerande förde oss samman rätt väl. Den här låtens texter låg väldigt nära mitt eget liv just då, och rocklivet förde mig nästan till slutet av min livsväg. Den här låten var den sista på sista konserten med killarna, och jag grät. En typisk gråt-låt, alltså.  

9. Juha Tapio: Kaunis ihminen "Igen en alldeles speciell finsk sång. Juha har alltid fin lyrik, men den här kommer speciellt nära hjärtat. Den här var den sista av hans skivor som jag fotograferade omslaget till. Sen flyttade jag till Los Angeles." 

10. U2: On "När jag bodde i Los Angeles lyssnade jag på den här låten nästan dagligen. U2 passade bra in när man skulle köra med cabriolet genom Hollywood Hills. Men det är också en av Nooras favoritlåtar. Och det ska sägas att mina bästa minnen av den är med henne på små, regniga vägar i Borgå. Hollywood Hills blir tvåa i jämförelse.