Fredde och Mickan. Josephine Bornebusch och John Rheborg lär bli tv-publikens favoriter också i höst. Foto: Matts Lindqvist

Mickan får röda prickar i nya Solsidan

Varför byter Ove namn till Uno? Varför blir Mickan plötsligt rödprickig? Och vad har aktier och godis gemensamt? Många problem ska lösas då Solsidan kör i gång med en ny säsong.

Det är mycket som känns bekant när svenska humorsuccén Solsidan startar med säsong 3 om drygt en vecka. Hbl har tjuvtittat på första avsnittet och igenkänningsfaktorn från tidigare säsonger av Solsidan är stor.

Och varför inte? Solsidan, som visar livet bakom de putsade fasaderna i ett fashionabelt villaområde i Saltsjöbaden, har slagit alla tittarrekord. Så någon större anledning att ändra för mycket finns inte.

– Det är lite business as usual. Lite nya karaktärer, lite nya regissörer och manusförfattare, men själva serien är ganska fast, säger skådespelaren Johan Rheborg till Hbl.

Rheborg spelar streberekonomen Fredde och genast i första avsnittet ser han sig tvingad att undervisa sonen Victor i konsten att bli rik. Till föräldrarnas fasa är Victor inget ljushuvud i skolan och det krävs en godispåse för att sonen ska lära sig hur aktiekurser går upp och ner, ja, mest upp då.

Och som vanligt kommer miljontals Solsidanfans att sitta naglade vid tv-burken när allt kör i gång den 7 oktober.
Frågan är varför, vad är det som drar?

– Jag tror att det är väldigt mycket igenkänning i de problem som de här människorna har. Själva ramen är ju sedan en värld som kanske inte alla har, men tjusningen med tv är att man kan besöka världar man inte befinner sig i själv, säger Johan Rheborg.

De osannolika karaktärerna då, finns de på riktigt?

– Ja, ibland träffar man på riktiga Fredde och Mickan. Det är klart att det handlar om tillspetsade komedikaraktärer, men jag vill nog hävda att de finns i allra högsta grad.

Också Ove Sundberg?

– Haha, ja finns han? frågar sig Johan Rheborg retoriskt och skrattar högt.
Visst, klart att Ove finns, inflikar Felix Herngren, som spelar tandläkaren Alex.

– Ove vet ju inte om att han är Ove. Känner du ingen Ove så är du själv Ove, menar Herngren.
Ove (spelad av Henrik Dorsin) dyker naturligtvis upp redan i första avsnittet och han känns igen, definitivt. Lika pinsam som alltid.

Räknar ni med lika stor succé igen?
– Räknar är inte rätt ord. Jag hoppas, en viss ödmjukhet har jag ju, men den borde falla i god jord. Det är ju Solsidan, säger Johan Rheborg.

Mickans och Freddes röda prickar då? Och Ove som blir Uno? Vad handlar det om? Jo, allt detta dyker upp i första avsnittet. Men hela handlingen kan ju Hbl inte avslöja, så vi får nöja oss med att säga att de röda prickarna är nog något av det värsta extremöverklassaren Mickan kan råka ut för.

Och Ove han blir Uno när han hjälper gravida Anna och Alex att sälja sitt hus för att flytta in i ”skilsmässohuset”. Hur ska det gå?

– Det ligger något slags hot över den kåken. Det är dåliga odds, men de kämpar på, säger Johan Rheborg och vägrar avslöja mera.

Yle Fem visar Solsidan

• TV4 storsatsar och har beställt tre nya säsonger av Solsidan.
• Säsong 3 har premiär den 7 oktober, också i Finland. Hos oss är det Yle Fem som visar serien klockan 21 på söndagar med  repris tisdagar samma tid.
• Tidigare säsonger av Solsidan har gjort succé. Våren 2011 såg 2,6 miljoner tittare första avsnittet av säsong 2. Räknar man in bland annat de som tittade via nätet och på reprisen stiger  antalet till 3,2 miljoner tittare.
• I snitt låg tittarantalet på cirka 2,5 miljoner under andra  säsongen.
• Nytt denna säsong är bland annat att Mia Skäringer har deltagit i manusskrivandet.