Sergej Redkin spelade Prokofjevs andra pianokonsert i finalen. Foto: Heikki Tuuli.

Sergej Redkin vann Maj Lind-tävlingen

Ryssen Sergej Redkin har vunnit tredje internationella Maj Lind-pianotävlingen. Tävlingen avgjordes på torsdagskvällen på Musikhuset i Helsingfors efter en tredelad final. Prissumman är 25 000 euro.

Andra priset gick till ukainaren Denis Zjdanov och tredje priset till kinesiska Gehui Xu. Xu belönades också med 2 000 euro för bästa framförande av tävlingens beställningsverk, Matthew Whittalls Paysages abstraits.

Övriga finalister var Johannes Piirto, Shinnosuke Inugai och Oskar Jezior. Taneli Kuusisto-fondens pris på 1 500 pris för bästa framförande av finländskt verk gick till Visa Sippola.

Finalen var jämn in i det sista och Redkins seger var på inget sätt väntad, vare sig för honom själv eller för största delen av publiken.

– Själv tänkte jag att jag kanske skulle landa på tredje till femte plats, sade Redkin strax efter segern.

Redkin gav genom hela Maj Lind-tävlingen intrycket av att vara en lyrisk och intim pianist. Hans anslag är betydligt lättare än många andras. Han har en utstuderad klang, men ger tidvis ett ganska introvert intryck, som om han hellre spelade för sig själv än för publiken.

I orkesterfinalomgången med Radions symfoniorkester spelade spelade han Sergej Prokofjevs andra pianokonsert. Hans tolkning föreföll emotionellt distanserad från den grymhet som präglar konserten. Själv sade han sig vilja betona andra aspekter än de aggressiva. I kammarmusikomgången i söndags framförde han Faurés pianokvartett nr 1 i c-moll.

Redkin är född 1991 i Krasnojarsk i Sibirien. Han inledde sina pianostudier som sexåring. För tillfället studerar han vid konservatoriet i S:t Petersburg för Alexander Sandler. Redkin har redan tidigare vunnit ett tiotal ryska och internationella pianotävlingar.