Lajkó István inleder Maj Lind-tävlingen

Den tredje internationella Maj Lind-tävlingen inleds på fredag i Helsingfors. Först ut är ungraren Lajkó István som äntrar scenen kl. 10.

Det blir ungraren Lajkó István som inleder Maj Lind-tävlingen i dag. Det blev klart i dag vid middagstid när tävlingens yngsta deltagare Johannes Piirto drog lotten med Istváns namn. István inleder tävlingen på fredag klockan 10. Därefter spelar samtliga deltagare i alfabetisk ordning.

Lajkó István är samtidigt tävlingens äldsta deltagare. Han fyllde trettio i januari i år och Maj Lind-tävlingen hör därmed till de sista tävlingarna som han kommer att delta i. István hann prova på att spela i Sibelius-Akademins konsertsal i dag och var efter det synnerligen lugn.

– I allmänhet föredrar jag att spela på kvällen, men salen är väldigt bra och jag hörde att till och med Grigorij Sokolov gillar att spela här. Jag känner mig så inspirerad att jag därför känner mig lugn att spela när som hest.

István har uppträtt på flertalet festivaler i sommar, men har förvånansvärt nog inte hunnit spela särskilt mycket av sin tävlingsrepertoar. Dock har han tidigare spelat in en del av repertoaren på en skiva som utkom på ett litet ungerskt skivbolag i januari.

– Det är alltid svårt att förutspå utgången i tävlingar när personliga preferenser spelar in, men det viktiga är att uppträda i nuet och göra sitt bästa. Jag tävlar för att göra mig känd, för att få flera inbjudningar och konserter, säger han.