Starka scener. Laura Birn som Aliide i filmen Utrensning.

”Som ett klubbslag i huvudet”

Våldsam och delvis överdriven. Så beskrivs filmen Utrensning i Estlands största dagstidning Postimees.

– När Sofi Oksanens bok Utrensning ännu lämnade tolkningsutrymme så gör filmen med samma namn det inte, den bränner rakt av. Och gör det på ett grymt sätt, skriver journalisten Erkki Bahovski i Postimees.

– Säkert ger den ammunition åt de som säger att Oksanen exploaterar lidandet och målar upp de estniska kvinnorna som prostituerade och våldtagna.

Han konstaterar också att våldsscenerna inte beskrevs i detalj i boken medan filmen helt bygger på våld och ställvis innehåller mycket starka scener.

Enligt Bahovski har man aldrig tidigare i estnisk film (om man vill se Utrensning som en delvis estnisk produktion) skildrat Röda armén och NKVD som så våldsam.

Bahovski räknar med en negativ reaktion från den ryskspråkiga befolkningen som alltid har betraktat Röda armén som hjältar.

Erkki Bahovski, som har studerat historia vid universitetet i Tartu, är inte nöjd med hur filmen skildrar sovjetväldet.

– Det verkar lite överdrivet att visa en stor röd fana och att entusiastiskt tralla sovjetiska visor.

De skeptiska esterna sysslade inte med sådant låter han förstå.

– Avrättningarna vid kommunhuset är en klar överdrift – NKVD älskade att göra upp någon annanstans, om så i källare eller en skyddad skogsdunge, skriver Bahovski.

Han förmodar att den karikerade beskrivningen av sovjetväldet bottnar i att man vill nå ut till den internationella marknaden med filmen.

Bahovski ställer sig tveksam till om filmen kan visas i skolor i Estland. På gymnasienivå kanske och efter att eleverna har läst boken, är hans slutsats.

Och den vanliga biobesökaren får rådet att tänka efter om man verkligen är redo att se på en film av detta slag.

– Jämfört med Hollywoods infantila blockbusters är Utrensning som ett klubbslag i huvudet.