Södermalm håller fortfarande ställningarna som det alternativa Stockholm. (Grafik: Måns Eklund)

Stockholm är mer än Drottninggatan

Finländare i Stockholm vandrar ofta Drottninggatan upp och ned och suckar över att samma affärer och kaféer redan finns där hemma. Fortsätt i stället vidare genom Gamla stan, förbi Slussen och upp på Södermalm.

 

SÖDERMALM

Papercut. Butiken för den som tröttnat på att läsa och skriva på skärm. Papercut är en fräsch pappersaffär med magasin, anteckningsböcker, musik, film och ovanliga böcker. Exklusivt sortiment. Krukmakargatan 24–26.

Urban Deli. Lunch, brunch eller middag. Här finns chansen att stöta ihop med svenska musiker och skådespelare. Shoppa färska och snygga matprodukter, eller bara ta ett glas vin. Nytorget 4.

Fotografiska museet. Just nu visas bilder av Sally Mann, Christer Strömholm, Maciej Pisuk och Ann-Sofi ­Rosenkvist. Glöm inte heller att besöka restaurangen med god mat och fantastisk utsikt. Stadsgårdshamnen 22. 

Södra teatern. Från uteserveringen på Mosebacke breder Stockholm sig ut framför dig. På uteserveringen bjuds det på konserter, underhållning, mat och dryck. Mosebacke Torg 1–3. 

Filippa K Vintage. Filippa K-plagg till en bråkdel av normalpriset. Hornsgatan 77.

Morsan. Ett kafé och en vintageaffär som har gått ihop. Det är litet, mysigt, gott och vanligtvis turistfritt. Tobaksspinnargatan 7.

La Baobab. Finland kryllar inte precis av västafrikanska restauranger så varför inte göra slag i saken och testa en medan du ändå är i Stockholm? Folkungagatan 128.

Hjördis. Inte bara ett utmärkt namn på restaurangen, dessutom god mat och service. Borgmästargatan 7.

Stockholms stadsmuseum. Precis innan du stiger i land på Södermalm står Stadsmuseet och väntar. Den här hösten kan du bland annat se en utställning om Alfons Åberg som fyller 40 i år. Ryssgården, Slussen.

Och så några tips för dem som ”vägrar Söder”:

CITY

Moodgallerian. Just nu pratar alla om tapasrestaurangen La Boqueria. Kom ihåg att boka bord, det brukar vara knökfullt. Boquerones betyder för övrigt sardeller. Jakobsbergsgatan 17.

Whyred. Nu är vi ändå här. Längst nere i den nordligaste ändan av Drottninggatan ligger Whyreds outlet med snygga plagg med upp till sjuttio procents rabatt. Drottninggatan 94.

VASASTAN

Xoco. Här äter du frukost eller lunch och köper med dig bröd och chokladpraliner. Rörstrandsgatan 15.

Juiceverket. Fräscha juicer och andra drinkar. Testa till exempel Homage till Desirée med mangosmak. Norrtullsgatan 21.

LILJEHOLMEN

Färgfabriken. Se en utställning eller gå på klubben Natten, där det bara spelas tryckare. Lövholmsbrinken 1.

KUNGSHOLMEN

Petite France. Om du äter enligt LCHF-dieten kan du ignorera det här tipset. På Petite France frossar man i bröd och andra livsmedel med kolhydrater. John Ericssonsgatan 6.

Flippin Burgers. Sommarens hipsterhäng med kö som sträcker sig runt kvarteret. Är ändå värt ett besök om man gillar hamburgare (och trender). Kungsholms strand 157.

Grandpa. Butiken där du fyndar svensk design, böcker, möbler, kläder och snygga grejer i allmänhet. Fridhemsgatan 43.

ÖSTERMALM

Nybrogatan 38. En restaurang med klassisk mat, god stämning och vettiga priser. Öppet mellan åtta på morgonen och midnatt. Kom ihåg att boka bord. Nybrogatan 38.

Elverket. Se en pjäs på Unga Dramaten, som ligger i Elverket eller satsa på brunch med hemlagade våfflor till efterrätt. Eller varför inte ostron en fredag kväll. Linnegatan 69.

Kaffeverket. Kaffe men också konst, inredning, design, mode och kaffekultur. På bottenplanet finns fortfarande det gamla stallet kvar, nu utan hästar. Snickarbacken 7.