Tapani Rinne har planerat programmet under Wunderkammer på Musikhuset i kväll. Foto: Leena Kouhia.

Kuriosa och oväntade par på Musikhuset i kväll

I dag på Musikhusets ettårsdag ordnas Wunderkammer för andra gången. Tapani Rinne har varit kurator för satsningen som fyller husets mindre salar med massor av musik.

Vad står på programmet, kurator Tapani Rinne?
– Överraskningar. Ordet Wunderkammer syftar ju på ett slags kuriositetskabinett från renässansen. Gammalt förenas med nytt och den gemensamma nämnaren är att alla gör något oväntat.

Hur skapar man överraskningar?
– Överraskningar skapas till exempel genom att man kombinerar oväntade par, men också genom det som var och en själva gör. Överraskningen kan bestå i scenografin eller i det att Jimi Tenors orkester enbart spelar på instrument som man själva konstruerat.

Wunderkammer uppstod i fjol som ett sätt att utnyttja och presentera Musikhusets mindre salar. Hur ter sig salarna i dina ögon?
– De är väldigt intressanta och inspirerande. Jag har haft massor av idéer, varav flera har blivit oförverkligade på grund av begränsade resurser vad gäller tid och pengar. I något skede tänkte jag också att man kunde ha utnyttjat korridorerna i större grad, men publiken får nu utgöra installationen i korridorerna. Restaurangen och uteserveringen utnyttjas däremot. Dessutom fick vi dispens med öppethållningstiderna.

Hur viktig är mångfalden i utbudet?
– Den är otroligt viktig. Jag tror också att man önskade sig av mig att jag skulle blanda kortpacken. I Sonoresalen, där man i vanliga fall framför opera och vokalmusik, reagerade jag genast på höjden, så där möts nu olika cirkuskonstnärer och musiker. I Camerata ångar Mopotion på och i Black Box ordnas Rinneradios skivsläpp, där Merja Nieminen svarar för visualiseringen.

Och vad gör pianisten Emil Holmström mitt i allt detta?
– Emil Holmström är en av tre musiker som bildar dessa duor. Holmström kommer att spela fragment ur Pärt och Bach, medan Sanna Silvennoinen, Thom Monckton och Sakari Männistö uppträder. Holmström sitter också vid flygeln när över nittioåriga Matti Lehtinen reciterar och kanske till och med sjunger i Organosalen.

Wunderkammer ordnas av Helsingfors festspel i Musikhuset i kväll med början kl. 20.