DIRTY BOY! Cristal Snow är mannen med tusen ansikten. Här under inspelningen till nya videon Venom.

Cristal Snow är fredagens DJ-gäst

Artisten och skådespelaren Cristal Snow är aktuell på tv i höst som programledare för realitycirkusen Big Brother, ett program han älskar mer än livet. Bland sina många projekt har denna "oäkting av Marilyn Manson och Cindy Lauper" också hunnit med en superpoppig dj-lista för fredagskvällen.

Det var inte lätt för en färggrann och rastlös ungdom som Tapio Huuska att växa upp i lilla staden Kankaanpää i Egentliga Finland. Mobbning var vardag, så när skolan var över och chansen kom åkte 19-åringen till USA för att leva ut sina artistdrömmar med New Yorks drag queens.

– Det var där jag fick mitt artistnamn, av en äldre svart queen: "Baby, you're white as Snow, but you're quality like Cristal". 

Livet var hårt också på gatorna i NYC, och när Cristal halvdöd tvingades – "lurades" – hem till Finland var depressionen av att vara tillbaka i landet Ingenting svår. Cristal berättar att han efter några månaders diet på mellanöl och lugnande mediciner fick chansen att börja regissera barnteater, vilket blev hans räddning tillbaka till livet. Så småningom fann han sig i Helsingfors med ett skivkontrakt i handen. Debutalbumet The Prophecy kom 2008, och några kanske minns att Cristal samma år deltog i de finska uttagningarna till Eurovisionen, där han förlorade knappt mot Kari Tapio och Teräsbetoni

Under senare år har Cristal också jobbat som klubbvärd på bland annat DTM, Jennie Woo och Cuba, samtidigt som han tillsammans med drag queen-kompisen NikoLa producerat kändissatirer i webbcastprogrammet Toosa-TV

Sedan andra albumet Wicked (2010) har Cristal – alltid mot strömmen – satsat på att göra musikvideor i klassiskt 1980-talsstuk. Den senaste heter Venom och kan ses här! [Redaktörens favorit är titelspåret Wicked, kolla den också!] 

Under hösten kan Cristal ses som en av programledarna i klassiska realityshowen Big Brother på Sub-TV, som han själv har ”följt med perverst intresse". 

– Att dra Big Brother är åter en ny utmaning för en mångsysslare inom nöje som mig. Jag vill under det korta liv vi getts hinna med allt, och aldrig begränsa mig till bara en sak. Nya erfarenheter, nya människor … Och jag älskar Big Brother! Människoöden och drama. Härligt!

Toosa-TV som tidigare kunnat ses på Ilta-Sanomats hemsidor släpps nu också på Soneras hem-tv-tjänst med alla gamla delar arkiverade, berättar Cristal. 

– Och mitt nya album är snart färdigt. Mot slutet av året kommer det episk popmusik med ännu flera sjukt fina videor. Jag kommer att regera världen!!

Det var här ni hörde det först. Och i väntan på Cristals världsgenombrott kan ni klicka på Spotify-playern här nere på sidan. Mycket nöje! 

CRISTAL SNOWS LÅTLISTA:

Falco - Rock Me Amadeus "Som knatte fick jag sitta med i syrrans giftgröna Datsun 100A när brudarna drog pilluralli runt byn och rökte cigg i bilen vid torget. De tvingade mig ligga ner på baksätet så ingen skulle se att de hade en 9-årig snorunge med sig mitt på natten."

Carola – Främling "Min första gay anthem-favorit. Den här ljöd hela min barndom och på hög volym. Varje jul, midsommar, släktfest och födelsedag framförde jag och kusinerna den för familje och vänner."  

Herreys - Diggiloo Diggiley "Ja, ja, jag vet. Redan som barn var jag Eurovisionsfanatiker och drömde om att gifta mig med de här pojkarna." 

Modern Talking – You're my heart, You're my soul "Syrran lyssnade för fullt på de här. Jag tyckte de var äcklig slemmiga fast låtarna var bra. Ville inte gifta mig med dem."

Madonna – Immaculate Collection "Jag kan inte välja bara en låt härifrån. [Redaktören valde Holiday.] Jag spelade sönder den här lp:n i gymnasiet, samma med kassetten och cd:n också. Madonna var min ikon, allt det jag själv ville vara."

Pandora – Trust Me "Det var kring den här tiden som min passion för dans väcktes. Ace of Base, Dr. Alban, Captain Hollywood Project, Army of Lovers … Radio Mafia spelade techno hela fredagskvällen, och jag dansade alltid från kvällen till följande morgon." 

Alanis Morisette – Jagged Little Pill "Samma här, omöjligt att välja bara en låt från albumet. [Redaktören valde All I Really Want.] Den här skivan ruskade om hela min värld. Den gjorde att jag ville bli sångare, och att jag började skriva låtar. Det blev världens sorgligaste musik. Låten Scarred (från albumet Wicked) är delvis baserad på tonårsangstiga texter från mina gamla dagböcker." 

Madonna – Ray Of Light "Med den här låten överrumplade Madonna mig än en gång. Jag bodde då i New York och bestämde mig för att bli framgångsrik inom djupsinnig danspop. Men det skulle ta nio år innan min första egna skiva kom ut."

Foo Fighters – Pretender "Den här ger mig en adrenalinkick före jag går upp på scen – eller om man ska slåss. Eller slåss på scen."

Juliette and the Licks – You're speaking my language "Jag älskar ursinne!"