"Du kommer att dansa, du är inte rädd … du kommer att dansa, du är inte rädd … du kommer att dansa …"

Hård, hårdare, Huoratron

I tio år har Aku Raski piskat sina synthar till det yttersta under artistnamnet Huoratron. På lördag kväll uppträder han på Flow, nyss hemkommen från en runda till Nordamerika.

Första gången glömmer man inte: Trots att techno alltid varit ett rött skynke för mig, märkte jag hur mungiporna sökte sig mot öronen när trummorna och sirenerna galopperade fram i elektronisk bärsärkagång. I det blixtrande motljuset, på en plattform strax under takhöjd såg man silhuetten av Aku Raskis knytnäve rytmiskt slå hål i den kolsyrerökiga, svettstinna luften.

Det var flera år sedan, och till min överraskning har en allt bredare publik börjat fastna för den här osannolikt maniska dancetrollkarlen. 

Trots att Raski under åren släppt flera inspelningar och remixat bland andra M.I.A. och H.I.M. kom Huoratrons första egna album först i våras. Ett tecken på en viss etablering? 

– Att släppa ett album är en kulmineringspunkt, och betydelsen av det för artisten själv är alltid stor. Utmaningen är att lyckas skapa en helhet, och det är inte lätt för en pedant soloproducent som jag, säger Raski. 

– Det har varit upplyftande att få presentera de nya låtarna för publiken, och njuta av deras reaktioner. 

Huoratron hör till en ytterst liten skara artister – jag kommer inte på någon motsvarande - som både uppträtt på hipstermarknaden Flow såväl som på heavyfestivalen Tuska. I sommar på bägge, dessutom. 

– Jag kan erkänna att jag var skeptisk inför Tuskaspelningen, och fantiserade om hur gamla skolans metalheads skulle sitta i öltältet och förbanna all världens techno till helvetets innersta ringar. 

Men tvärtom gick det. Huoratron fick till stånd Tuskafestivalens sannolikt första techno moshpit någonsin. 

– Mitt i publiken härjade flera tiotals svettiga ungar som kastat skjortorna och drog varann på käften riktigt ordentligt. Men det ska sägas att publiken på mina tidigare spelningar på Flow inte hamnar i skuggan av hevarna. Förväntningarna för lördagen är höga!

– Jag vill inte avslöja för mycket, men det ska bli ett slags blixtkrig. 

Hinner du själv hänga i publiken, och vad ska du se i så fall?

– Såklart! Flow är ju huvudsakligen en mingelfestival där man stöter på hundratals kompisar och bekanta. Jag ska äta och dricka gott, och njuta av den falnande sommaren. Vanligtvis lyckas jag väl se ett band per dag. Black Keys kunde vara ett av dem. 

Hur känner du att Huoratron är på väg att utvecklas nu när debutalbumet ligger i bakspageln? 

– Soundet har färdats en för mig själv logisk och naturlig väg till just den här punkten där jag nu befinner mig. Jag har fortfarande ett rätt så dogmatiskt sätt att närma mig låtarna, även om ljudbilden har diversifierats. 

– Jag kan redan höra ljudet av Huoratrons framtid i mitt huvud. Det låter vackert. 

Huoratron uppträder i Black Tent på Flow lördag kl 22.30. Lyssna på debutalbumet Cryptocracy här nedan via Spotify.