Mervi Vuorela är veckans dj

Du kan ha hört henne på Bassoradio eller läst henne i Rumba, Nuorgam eller Nyt. Mervi Vuorela är Helsingfors creddigaste tjej när det kommer till ny musik, men med fredagens låtlista ger hon oss en lektion i sin egen favoritgenre – vintage California Hardcore och protopunk.

Och den som mot förmodan inte är på Flow på fredag kväll kan gå och kolla in hennes dj-set på Puttes Bar och Pizza. Men till saken! Här är Mervis låtlista för en fredagskväll med adrenalin. 

Nervous Breakdown – Black Flag
Många tycker att Henry Rollins är Black Flags enda riktiga sångare, men paradoxalt nog gjorde bandet sina bästa låtar med Rollins företrädare Keith Morris. Nervous Breakdown från 1978 är fortfarande en av alla tiders bästa hardcore-låtar.

Operation – Circle Jerks
Ganska snart efter Nrevous Breakdown hamnade nämnda Morris i gräl med Black Flag-gitarristen Greg Ginn. Morris lämnade Black Flag och grundade Circle Jerks. De här kaliforniernas trumfkort var rå energi och ett grymt tempo, vulket hörs bra i Operation.

Lexicon Devil – The Germs
Det görs inte band som The Germs längre. Solisten Derby Crashs självmord satte punkt för Los Angeles-bandet, som alltid var ett av de mest gåtfulla och oväntade liveartisterna. Låtern Lexicon Devil innehåller alla de element som en tidlös punkklassiker består av.

Hanging on the Telephone – The Nerves
Det finns mångs som fortfarande tror att Hanging on the Telephone är The Blondies låt. Fel tror dom, för den är signerad av Los Angeles-bandet The Nerves 1976. Och resten är historia.

Los Angeles – X
När unga älskare gör låtar ihop blir det antingen ett hormondrivet, intensivt dopaminbombardemang, eller medioker ömhetsrock som till slut strandar i kommunikationsproblem. Som tur representerar John Does och Exene Cervenkas band X den förstnämnda kategorin.

Slow Boy – The Controllers
Den fartfyllda '77-punkens representanter Controllers var det första och sista bandet som spelade på Los Angeles legendariska The Masque-punkklubb. Därför förtjänar de också sin plats här på listan.

Bloodstains – Agent Orange
Med bandnamnet taget från växtgiftet som användes i Vietnamkriget sammaförde Agent Orange punkrock och surfmusik på ett sätt som otaliga kopior bara kunnat drömma om. Det samma kan sägas om låter Bloodstains fina slogan: ”Bloodstains, speed kills, fast cars, cheap thrills”.

M-16 – Negative Trend
Courtney Loves ex-kille Rozz Rezabek grundade i slutet av 1970-talet ett kriminellt underskattat punkband, för vilka det dög att sjunga om till exempel amerikanska infanteriets stormgevär. Men visst har det gjorts låtar av mer onödiga ämnen.

Sex Bomb – Flipper
Till skillnad från de flesta av sina punkkolleger släppte San Franciscos Flipper år 1982 en nästan åtta minuter lång låt med släpig rytm, fåniga texter och ett pompöst saxsolo. Resultatet är dremot genialt, och får mungiporna i givakt ännu trettio år senare.

Kids of the Black Hole – Adolescents
Låten som handlar om Mike Ness (Social Distortion) ruggiga knarkhåla innehåller alla punkens klassiska element: ett slående riff, en fängslande basgång, lysande melodi och fräcka stämmor. Dessutom har de lagt in ett gitarrsolo!