Eget band. Uppe i Vasa har systrarna Ella och Vera Koskinen bandet Syrra tillsammans med Alexandra Björkholm och Isak Marins. Foto: Laura Böök.

Sjungande systrar piggar upp gata

De som rört sig i Helsingfors centrum den här veckan har kanske stött på två unga systrar vars toner stannar upp en hel gata. Till och med en världskändis vänder tillbaka för att lyssna på dem.

De tvåspråkiga systrarna och Vasaborna Ella och Vera Koskela sjunger och spelar bland annat gitarr, bas, munspel och keytar. Ella är fjorton och Vera tolv, men de har redan hunnit delta i den finländska MGP-tävlingen och har ett eget band, Syrra, uppe i Vasa. De är lite blyga av sig, men då de uppträder är blygheten som bortblåst.

– Det är jätteroligt att spela för en publik, fast det också är lite spännande, säger Vera.

Det var Ella som började med att uppträda ensam, systern Vera kom med efter att hon hade fått en bas i julklapp.

– Vi lyssnar mest på pop av olika slag, pop är också skojigt att spela, säger Ella. På gatan spelar de låtar på engelska, finska och svenska och till låturvalet hör bland annat Rihannas Umbrella och Suzanne Vegas Luka.

Då de börjar spela går det inte länge innan en publik flockas kring de unga talangerna för att lyssna och genuint uppskatta tjejernas spelande. En blåhårig femtioårig man går förbi och svänger runt hörnet men saktar in sin takt. Han stannar upp och vänder tillbaka för att lyssna. Den blåhåriga mannen visar sig vara Flea, basisten i Red Hot Chili Peppers.

– Det var roligt att han kom och lyssnade, han satte också några slantar i vår hatt, säger Ella.

Adam Berka och Ivica Slaviková från Slovakien är i Finland för att delta i ett arkitekturevenemang i Södervik och stannar för att lyssna och filma in en låt.

– Utan sådana här uppträdanden skulle det inte finnas någon gatumusik alls, jag vill gärna stödja dem som gör det, säger Berka och sätter ett par mynt i hatten.

Han är också uppriktigt glad av musikvalet.

– De är ju unga hipsters! fortsätter Berka, som tillsammans med Slaviková utgör ett stiligt hipsterpar, med färggranna solglasögon och en färgstark ylletröja som hänger över axlarna på Berka.

Slaviková beundrar också tjejerna.

– De är jättemodiga och uppträder fint!

Ellas och Veras föräldrar, Mika och Nina Koskela finns också i publiken. Men de skulle inte kalla sig själva för managers.

– Vi är snarare roudare, skrattar Mika.

Familjen har som vana att alltid ta med sig instrumenten då de är på resa. Det betyder att systrarna också uppträtt i Stockholm och i Köpenhamn. I Stockholm gick en glädjande överraskning förbi.

– Det var bara jag som uppträdde i Stockholm, och då gick producenten för det irländska bidraget i melodifestivalen förbi och ville samarbeta med mig, så jag har fått jobba lite med honom, säger Ella.

Årets irländska bidrag var tonårsidolerna och tvillingarna Jedward.

I framtiden vill flickorna gärna syssla med musik, men de skulle inte känna sig hemma som nästa Robin eller Justin Bieber.

– Det roligaste är när folk gillar oss och stannar för att lyssna, det gör oss glada, säger Vera och Ella.

En man med Motörhead-jacka stannar för att lyssna, nicka gillande och slänga pengar i hatten. Förbi rusar också en man klädd i en The Boss- Springsteenjacka och utbrister:

– Dutch rockers like you!

Du hittar Syrras egna låt Sandö sun på Youtube med användarnamnet SuperSyrra.