Foto: Laura Böök. Ljustekniker David Kevounts arbetar vid utomhusscenen inför Summersound-festivalen. Huvudscenen är i en av hallarna på Mässcentrum.

Mässcentret blir en enorm dansarena

Nordeuropas största festival för elektronisk musik intar Mässcentret i helgen. Arrangörerna för Summer Sound väntar sig 24 000 besökare.

Summer Sounds lineup är smått otrolig. Flera av världens högst rankade dj:ar kommer till Helsingfors i helgen. Bakom festivalen står promotarna Heikki Liimatainen och Alex Kunnari, två av toppnamnen inom den elektroniska dansmusiken i Finland.

– De har många kontakter utomlands eftersom de har uppträtt tillsammans med många av artisterna som kommer till Summer Sound, säger informatören Jere Leskinen.
Bland artisterna finns Armin van Buuren, Tiësto, Fedde le Grand, Avi­cii och Axwell.

Finland klubbar starkt

Det är första gången som Mässcent­ret används som plats för en festival och under veckan har förberedelserna att förvandla den enorma byggnaden till en dansarena varit i full gång. Huvudscenen inne i cent­ret är 90 meter bred och dessutom byggs ytterligare en scen i ett stort tält på utsidan.

– Också visuellt är produktionen den största någonsin i Finland, enbart pyrotekniken kostar nästan  50 000 euro, säger Leskinen.

Summer Sound började förra året som ett endagsevenemang i Södervik. I år har festivalen vuxit många gånger om. Arrangörerna tror på  24 000 besökare under fredag, lördag och söndag.

– Det finns en stark klubbkultur i Finland med många internationellt kända producenter och dj:ar. Det finns också en stor publik. Enda skillnaden mellan Finland och andra länder är att medierna i Finland sällan skriver om evenemang med elektronisk musik, säger Leskinen.