Foto: Hbl-arkiv/Robert Jansson

Rockoff drar igång på Åland

På fredag sparkar den årliga Mariehamnsfestivalen Rockoff igång. Under nio dagar är torget i stadens centrum fyllt av festivalbesökare.

Ett av första kvällens dragplåster, Thorsten Flinck, har ställt in med kort varsel. Arrangörerna berättade på torsdagen att den ersättande artisten är Byz, aktuell med låten “Tjena Tjena Tjena” och tidigare låtar som “Hej där” och “Karatefylla”. Den andra publikmagneten är svenska ESC-vinnaren Loreen.

Som vanligt är utbudet av artister brett, men i år kan man också se ett lyft för den elektroniska dansmusiken. Dj-duon Rebecca och Fiona samt stjärnskottet Adrian Lux, dj även han, är klara.

Det är främst svenska artister som spelar på festivalen. Flera är återkommande och har spelat på Åland flera gånger, som till exempel Timbuktu och Magnus Uggla. Andra är helt nya på Rockoffscenen, som Mange Makers och Maskinen.

Ett finlandssvenskt inslag dyker också upp på lördag. Det handlar om Radio X3M som tillsammans med svenska Pandora har spelat in låten Drottningen av Åland. Radions Janne Grönroos rappar, Pandora agerar drottning och sjunger refräng och flera radiomedarbetare dansar. Låten andas ironi och humor men är också en replik på uttalanden från vissa sannfinländare.