Eftermiddagsslummer.

Drömmar om geishor och samurajer

Multibegåvningen Cris af Enehielm är aktuell med en ny färgstark utställning och tilldelades nyligen ett femårigt arbetsstipendium för bildkonstnärer.

Du har döpt din utställning till Geisha. Vad är det hos geishorna som ­fascinerar?

– Geishorna har hängt med redan en längre tid men egentligen är det den japanska butohdansen som inspirerat mig och som väcker bilder hos mig. Jag har ett evighetsförhållande till Japan och den japanska kulturen. Samurajer och geishor tilltalar mina romantiska fantasier.

Du målar geishor som står på huvudet i bara underbyxorna och som röker. Hurdana har reaktionerna varit på det?

– Jag påstår ingenting men jag har humor. Mitt målande handlar om att leka och drömma fram nya bilder. Man kan säga att jag vakendrömmer när jag målar.

Har du något budskap?

– För mig är måleri en föda för själen, inte för intellektet. Mitt enda budskap som bildkonstnär är att jag är antidesign, jag vägrar gå in i designtänkandet. Mina allra viktigaste inspiratörer som bildkonstnär är sekelskiftesmålare som Matisse och Monet och de andra impressionisterna. De är viktigare än orientalismen som också är viktig.

Du fick nyss ett femårigt arbetsstipendium för bildkonstnärer. Har du några speciella planer?

– Eftersom jag tvingades sluta på Teaterhögskolan känns stipendiet extra roligt. Nu kan jag inleda en ny period som målare och ska försöka ställa ut också utomlands. Förmodligen åker jag till Shanghai. Kineserna har också varit intresserade av de nya målningarna. Jag kommer att kunna ägna mig åt bildkonst dagligen.

Finns det andra planer för hösten?

– Jag har ett par regiuppdrag inbokade men de är än så länge hemliga. Men jag kan avslöja att jag ska regissera uppsättningar både på en institutionsteater och för en frilansgrupp.

Utställningen Geisha! visas på Galerie Forsblom till den 12 augusti. Galleriet är sommarstängt 8–30.7.