Ingen dubbelroll. Johan Storgård ledde arbetsgruppen som lade upp riktlinjer för hur kulturexporten skulle utvecklas. Foto: Hbl Arkiv/Tor Wennström.

"Ingen konflikt i Storgårds ordförandeskap"

Johan Storgård var ordförande för beredningsgruppen för kulturexport samtidigt som Ace-production beviljades kulturexportstöd. Kimmo Aulake på Kulturministeriet anser inte att ordförandeskapet gav Storgård fördelar.

Johan Storgård var ordförande för beredningsgruppen för kulturexport år 2007 till 2010. Under delvis samma tid fick Ace-Production, där Storgård är vd, kulturexportstöd. Mellan åren 2009 och 2011 beviljade Undervisnings- och kulturministeriet exportstöd på 457 000 euro åt Ace som är en agentur som äger och förvaltar verk, koncept och rättigheter inom scenkonst. Storgård ser ingen konflikt i ordförandeskapet.

– Från statens håll var tanken uttryckligen att arbetsgruppen skulle bestå av aktiva kulturexportoperatörer vid sidan av ministeriernas tjänstemän.
Andra stödtagare som Tero Saarinens Company samt representanter för musik- och spelindustrin fanns också med i arbetsgruppen, påpekar Storgård.

Till beredningsgruppens uppgifter hörde att dra upp riktlinjer för utvecklingen av kulturexportredskap och strukturer samt att för åren 2007 till 2010 framställa rapporter om hur den finländska kulturexporten utvecklats och vilka resultat som nåtts.

– Arbetsgruppen beredde program och linjer medan ministerstyrgruppen tog besluten angående de förslagna programmen, säger Storgård.

Detta har hänt
  • I Yle Fems samhällsmagasin Spotlight den 31 maj framgick att Svenska Teaterns dotterbolag Ace-Production gick på förlust med 120 000 euro fram till 2011 då man gjorde en vinst på 2 000 euro.
  • Ändå har agenturen fått statligt exportstöd på 457 000 euro mellan åren 2009 och 2011 samt lånat pengar av Svenska Teatern. I år har det statliga stödet uppgått till 95 000 euro.
  • Inom den finländska teatersektorn är Ace-Production den enskilt största bidragstagaren av exportstöd. I programmet uttalade sig anonyma röster från teaterhuset om att Svenska Teaterns repertoar styrs av stora koncept tilltänkta att säljas utomlands.

Kimmo Aulake, som är ansvarig tjänsteman för kulturexport, säger att beredningsgruppen inte hade en talan i finansieringsfrågor eller i utdelningen av stöd.

– Det är jag som bereder ärenden med hjälp av en expertgrupp och sedan går ärendena vidare till tjänstemännen, kulturministern och avdelningschefen. Allt är noggrant reglerat och övervakat.

Var det lättare för Ace-Production att få kulturexportstöd då Johan Storgård var ordförande i beredningsgruppen för exportstöd?
– Nej, i så fall skulle jag och expertgruppen sakna objektivitet och omdömesförmåga. Det vore en allvarlig anklagelse.

Kommer det att vara möjligt för samma aktörer att få kulturexportstöd i flera omgångar i framtiden?
– Vi har inte fattat beslut om restriktioner. Vi vill arbeta långsiktigt, eftersom det tar tid att få i gång lönsam export. Å andra sidan är det här inte ett verksamhetsbidrag och vi vill gärna se en bred skala aktörer bland de som får stöd. I slutändan spelar projektens ambitionsnivå en stor roll.