INTIMT. Sonja Ahlfors och Joanna Wingren i Wall to Wall, en föreställning om erotik och makt, om att se, om blicken. Foto: ebastian Johansson.

Wall to Wall tog hem årets Antoniapris

Det årliga Antonia-priset som delas ut på Hangö Teaterträff gick i år till teaterföreställningen Wall to Wall.

Prisjuryn för Hangö Teaterträffs konstnärliga pris är roterande och i år har den bestått av kostym-, ljus-, ljud-, och scenografiplanerarna Patrick Boullenger, Mikael Eriksson, Ada Halonen, Mia Kivinen och Emma Nuutilainen.

– I år sökte vi efter risktagande, nya synvinklar och sätt att göra teaterkonst. Det viktigaste målet var att hitta en föreställning som berör oss på en personlig nivå. Wall to Wall av Blaue Frau är en sådan föreställning, en stark upplevelse.

Juryn motiverar vidare valet med att pjäsen är ytterst intim och personlig, till en viss del tack vare den lilla scenen och det begränsade antalet personer i publiken. Kontakten med publiken är självklar och respekterar åskådarnas integritet. Den behöver inte förstärkas med falsk interaktivitet.

– Idén att använda en butik som scen känns fräsch. Också dockorna i mänsklig storlek har en viktig roll som vittnen, skådespelarnas alter egon, samt som en viktig del av scenografin. Föreställningen skapar en gemenskap, en bubbla med skådespelare och publik.

För pjäsens regi står Anna-Mari Karvonen, för dramaturgin Masi Tiitta. På scenen figurerar skådespelarma Sonja Ahlfors och Joanna Wingren.

Syftet med Antoniapriset är att lyfta fram betydelsen av konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater.