DÄR SATT DEN! Frisbeegolfens popularitet växer så det knakar, men ännu är det sällan stor trängsel kring målkorgarna. (Foto: Richard Nordgren)

De bästa greenerna är gratis

Frisbeegolf fyller 50 och är en av de snabbast växande sporterna i världen. Speciellt finländarna har tagit hobbyn till hjärtat, för vad är skönare än några kilometers kvällspromenad i skog och park med polarna. Ta det bara inte för allvarligt!

Frisbeegolf har sitt ursprung i 1960-talets Kalifornien – var annars – då studenter vid Berkeley tävlade i prickkastning med frisbee mot lampstolpar, soptunnor, brandposter och buskage. I dag är sporten hårt standardiserad och har till och med egna proffsspelare såsom förebilden golf, men för en nybörjare är det betydligt lättare – och framför allt billigare – att komma igång. 

Grundregeln är att från utkastplatsen (tee) få sin frisbee i målkorgen med minsta möjliga antal kast. Man kan spela med i stort sett hurudan frisbee som helst, men det lönar sig för spelkänslan att skaffa ett nybörjarset på tre diskar med olika flygegenskaper. Ett set kostar cirka trettio euro ochinnehåller en driver för långa kast, en midrange för mer stabila mellanlånga kast, och en putter för korta kast i målkorgen. 

Finlirare kan ha upp till sju olika putterdiskar med sig på tävlingar, men på den nivån handlar det mera om att gnissla tänder än om avkoppling med kompisarna. 

Alla tekniker tillåtna 

Man får slänga disken hur som helst, den får rulla längs marken eller studsa mot träden, så länge man kommer fram till korgen. Kom bara ihåg att kolla att ingen står i farleden, det hör till god kutym att ”civila” har företräde på banorna, som ofta är anlagda i allmänna parker. 

Och bered dig på att vissa diskar aldrig hittar hem igen. Dammen i Brobacka lär sluka tiotals plastpuckar per dag. För den som tycker det låter miljöfarligt rekommenderar vi diskar av nedbrytbart material. Javisst, sådana finns också!  

Några frisbeelänkar 

Frisbeegolfbanor i Finland, med bland annat kartor, recensioner och nyheter. 

Finlands frisbeeförbund, även på svenska. 

Westside Golf Discs, inhemsk diskproducent och återförsäljare.