En människa kan vara naken på bild, trots att han är påklädd. Men varför ta några risker? (Foto: Detalj från omslaget till Lapkos album Love.)

Kärlek för de frivilligt olyckliga

Finska powertrion Lapko släppte i maj sitt femte album Love, som liksom förra plattan spelades in i natursköna Woodstock, New York med slavdrivaren D. James Goodwin som producent. Sångaren och gitarristen Ville Malja berättar om hans egensinniga metoder, och i vilket sällskap nya skivan passar allra bäst.

Ni åkte igen till USA för att spela in skivan. Hur var det denna gång?

"Under vårt förra besök var studion fullpackad med personal, såpass mycket att bandet fick en känsla av utanförskap. Maten hämtades från restaurang och disken diskade sig själv. Den här gången var det annorlunda, vi fick jobba i fred med producenten, teknikern och vakthunden som bevakade fastigheten. Från bergen i närheten av Woodstock cyklade vi på morgonkaffe ner till byn och köpte vårt egna toapapper." 

"Själva inspelningssessionen var rätt lik förra gången, då vi gjorde A New Bohemia (2010), och D James metoder var de samma – efter femtionde tagningen hör man honom säga 'ja ja, jag fattar du kan lira, men kan du få in lite groove i det också …'"  

Jag trodde omslaget till A New Bohemia (där en häst biter en annan i baken) var det konstigaste ni kunde åstadkomma, så ge nu något slags förklaring på nakenbilderna på Love! 

"Jag och Anssi (Nordberg, basisten) har sammanlagt tillbringat trettio år våra liv i bildkonstens tjänst, först som studerande och senare som vårt arbete. Och sätter man till Jannes (Heikkonen, trummis) visioner så blir det sådant här." 

"Det är en sak att vara utan kläder och en annan att vara naken. En människa kan på bild vara naken trots att den är påklädd. Men omslagsbilden beskriver albumet väldigt bra, och det är dess viktigaste funktion."

Vilken tid på dygnet, och i hurudant sällskap, tycker du att Love fungerar allra bäst? 

Jag hoppas och tror att kärleken fungerar överallt och när som helst, bara man lyssnar med öppet sinne. Love är ett album för fester där man redan druckit för mycket, och för alla de olyckliga människor som inte ens vill vara lyckliga." 

Lapko har redan hunnit dra några spelningar i mindre städer i vår, hur har de varit? 

"Det har varit fint att märka att fast vår output kan vara rätt ljudlig, så finner man också melodiälskare i publiken. Det är fantastiskt att från scenen se en metaldiggare och blomsterflicka stå bredvid varandra med lyckliga miner." 

"Då vi skrev de nya låtarna var en ambition att kunna spela dem på hemmafester med bara trummor, elgitarr, bas och sångmikrofon. Om det funkar med den uppställningen så tror jag att gänget fattar."

Hur ser bandets sommar och nära framtid ut? Har det funnits intresse för er utomlands?

"Skivan kom nu ut i Finland och vi kommer att spela här så mycket som möjligt under sommaren och hösten. Efter det börjar vi jobba på att komma utomlands. Vi ordnade en tävling under releasen, och fick in svar från bland annat USA, Frankrike, Ryssland och Storbritannie, så något slags intresse tycks det nog finnas." 

"Faktum är ändå att det här bandets tre unga män har en lång väg att gå förrän de kan kalla sig internationella rockstjärnor."

Lapkos femte album Love släpptes 9 maj. Releaseparty på Tavastia i Helsingfors fredagen 1 juni.