Foto: Cata Portin

Ozzy Osbourne gav valuta för pengarna

Ozzy Osbourne är i sitt livs form, …åtminstone nästan.

Psykopatstirret finns kvar, likaså den legendariska sångrösten som måste klassas som en av rockhistoriens bästa. De fans som inte bytt ut sina biljetter när Black Sabbath inställde sin konsert på Hartwallarenan fick se en viril sextiotreårig mörkrets prins ställa till med en soloshow som hette duga.

Sabbathgitarristen Tony Iommi lider av lymfkörtelcancer och trummisen Bill Ward är i luven på sina forna polare, men Ozzy Osbourne får fortfarande publiken att ”go crazy”. Trots att han lirar med en bunt okändisar som går under benämningen Ozzy and Friends. Ex-Guns’n’Roses-gitarristen Slash som medverkar i några spelningar under Ozzys turné var tyvärr inte med i Helsingfors.

Eller nå, lite tillplattad stämning var det på Hartwallarenan när Ozzy lirade igenom en repertoar av sina äldre, riktigt hyfsade låtar, som Bark at the Moon och Mr Crowley. Han fick inte riktigt med publiken, fast det är i och för sig väldigt typiskt finländskt att vad det än gäller stå tyst och se på.

Temperaturen steg några grader när den ursprungliga Sabbathbasisten Geezer Butler klev upp på scenen och Ozzy bjöd på Sabbathklassikerna Iron Man, War Pigs och N.I.B. När också Black Label Society-grundaren Zakk Wylde ersatte gitarristen Gus G på scenen och Ozzy och hans polare framförde Fairies Wear Boots från albumet Paranoid blev det riktigt livat.

Till slut fick också publiken det som de sannolikt väntat mest på: überklassikern Paranoid. Om inte helt nöjda var det allt annat än besvikna Sabbathfans som strömmade ut ur Helsingforsarenan. Ozzys formbesked bådar trots allt gott inför den utlovade nya Black Sabbath-skivan, den första på 33 år.