Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Pernilla försöker ta sig till ESC-final i kväll

En vecka av repetitioner och intervjuer kulminerar i kväll med semifinal. Sent i natt vet vi om Pernilla Karlsson tagit sig till final i Eurovision song Contest.

I kväll gäller det för Pernilla Karlsson i Eurovision Song Contest i Baku. När Hbl pratar med henne dagen före låter hon sömndrucken efter att nyss ha stigit upp vid 13-tiden. Schemat är pressat och hon är på väg till arenan för att under kvällen och natten köra igenom två generalrepetitioner av den show vi kommer att få se i kväll.

Vad tror du själv om dina chanser att gå vidare?
– Det är svårt att säga. Som jag har sagt kommer jag att göra mitt bästa. Viktigast är att jag själv är nöjd med mitt framträdande, men jag vill komma till final, och jag hoppas jag inte gör er där hemma besvikna.
– Klart man är nervös, och jag kommer säkert att vara det när jag står där ensam bakom scenen på väg att gå in och sjunga. Jag har inga speciella knep för att hantera nervositeten, det gäller bara att andas lugnt och försöka hålla pulsen normal.
Det har skett ändringar i Pernillas nummer under repetitionerna. När Pernilla repeterade första gången på scen i Baku var bakgrunden blå.
– Vi hade önskat att den inte skulle vara i blått eftersom det är en så kall färg. Det är ju verkligen inte en kall sång. Tyskarna som sköter om ljuset och färgerna på scen hade inte alls lyssnat för det var bara blått.
Men nu är bakgrunden ändrad till varmare färger, med betoning på rött. Numret är klart och Pernilla känner sig nöjd med det.
Den dryga vecka hon tillbringat i Baku har mest gått åt till arbete och vila. Hon säger att hon gått på väldigt få fester, helgens invigningsfest av hela evenemanget var ett undantag. Den finska delegationens hotell ligger också lite utanför partylivet i centrum, vilket bidragit till det stillsamma livet.

Enligt den finska delegationens presschef Aila Havia-Venäläinen blir det förmodligen inte någon efterfest för Pernilla i kväll heller, även om hon får anledning att fira.
– Tv-sändningen börjar vid midnatt lokal tid, och är Pernilla en av de tio som går vidare blir det dessutom en gemensam presskonferens efteråt. När den är över är klockan så mycket att det knappast finns ork för någon efterfest.
Enligt Havia-Venäläinen har Pernilla gett ett tjugotal intervjuer i presscentret i Baku, främst till nordiska medier, men också ryska, franska, engelska och spanska journalister har varit intresserade.
– Historien bakom låten verkar vara något som intresserar och tilltalar folk. Många har undrat varför hon sjunger på svenska. Alla har inte förstått att svenska är hennes modersmål, säger Havia-Venäläinen.


Den andra semifinalen hålls på torsdag. Enligt vadslagsningsbyrån Unibet kommer Finland inte att ta sig vidare till final. Oddsen är 1,33 för att Pernilla inte går vidare, mot 3 för att hon går till final. Däremot väntas Sverige utgå med segern på lördag.

Följ Malin Slottes rapportering från Baku här

Tror du Pernilla går vidare till ESC-final i kväll?