Martin Segerstråle dirigerar Brahe Djäknar under jubileumskonserten.

Brahe Djäknar firar 75-årsjubileum

Studentkören Brahe Djäknar vid Åbo Akademi firar i dag sitt 75-årsjubileum med jubileumskonsert i Åbo konserthus. Martin Segerstråle är vicedirigent och har skrivit ett av kvällens uruppföranden.

Var står Brahe Djäknar i dag?
– Brahe Djäknar står stadigt på den tradition som den vill stå på. Under senare år har vi fått flera nya medlemmar med många skickliga begåvningar. Bara under de senaste tio åren har de aktiva medlemmarnas antal vuxit från 35 till 75. Det är resultatet av en effektiv rekryteringskampanj bland akademistuderandena. Samtidigt har kören hela tiden medvetet satsat på tonbildningen.

Vilka har varit de största händelserna i Djäknarnas 75-åriga historia?
– Vad skall man säga? Man kan tala om tre epoker under dirigenterna John Rosas, Gottfried Gräsbeck och Ulf Långbacka. Kören har också varit med om vissa stora händelser, till exempel sjöng kören på Nobelfesten på 60-talet. Viktigare än de enskilda höjdpunkterna är ändå traditionerna och anorna, till exempel det att Brahe Djäknar sjunger på Vårdberget varje år på Valborgsmässoafton. Det är en stark tradition.

Nyligen kom Brahe Djäknar ut med en skiva med liveinspelningar från de senaste elva åren. Är det era greatest hits?
– Nja, kanske inte rent musikaliskt. Det handlar mera om att ge en övergripande bild av körens verksamhet. Det är ett fint tvärsnitt av vad kören är och har varit. Till jul gör vi också en skiva med liveinspelningar av adventsmusik.

Vad gör Brahe Djäknar i övrigt för att utveckla manskörsrepertoaren?
– Kören beställer en del musik, i allmänhet till våra jubileer. Men under de senaste åren har det inte blivit så många beställningar, utan mera manskörshittar och -klassiker.

I dag uruppförs ett av dina verk på jubileumskonserten i Åbo konserthus. Vad är det för ett verk?
– Den eviga strömmen har jag kallat det. Det är en titel som man kan läsa in olika saker i. Det är ordlöst verk, men inte direkt en vokalis, utan snarare en klangmatta med levande stämmor.