Tio Tikka är bara 21 men har redan sin andra restaurang på gång. (Foto: Cata Portin)

Gamla Lostaren blev nya Suola

Den heterovänliga gaybaren Lost & Found heter nu för tiden Suola och är en restaurang med ambitioner att också nå nattklubbsfolket. Krögaren Tio Tikka, 21, välkomnar fler matställen till Helsingfors. Ju fler restauranger det finns att välja mellan desto mer kommer folk att äta ute, säger han.

I början av 2000-talet måste man vara bästis med dörrvakterna för att inte behöva köa i timmar för att få inträde till den legendariska nattklubben Lost & Found. 

På ”Lostaren” fanns alltid bekanta och man behövde sällan heller leta länge om man ville ha sällskap hem. På vardagsnätterna festade kidsen som hade arbete eller föreläsningar de kunde komma till sent på förmiddagen, och under veckosluten befolkades nattklubben av vanliga festprissar. 

Lost & Found beskrev sig själv som en heterovänlig gayklubb – en av de allra första att kalla sig så – men i praktiken blev nattklubben allt mer homovänligt heterobetonad, och mot slutet fanns det få spår kvar av gayprefixet. 

I oktober 2011 slog Lost & Found igen sina dörrar för evigt. Enligt rykten hade restaurangchefen kommit till det sorgliga beslutet när den enda kunden en måndagkväll kom klockan två på natten, och vände i dörren då han såg att det var tomt. 

Ingen hade trot att det någonsin skulle hända, men Lostarens tid var ute. 

21-årig men erfaren

I januari följande år inleddes en omfattande renovering och i slutet av april 2012 öppnade äntligen splitternya Suola. 

Krögaren Tio Tikka är bara 21 år gammal, men Suola är redan hans andra restaurang. Tikka inledde sin karriär med den omtalade kafébilen Camionette – Café et Crêpes som Helsingfors stad efter mer än 10 000 gillanden på Facebook och en hel del skriverier till slut gav tillstånd till. 

– Jag kommer från en familj som har lång erfarenhet av restaurangbranschen. Min mamma har alltid stöttat mig och utan henne skulle jag aldrig ha rott iland det här projektet.  

Helt ny målgrupp

Det är inte meningen att Suola ska bli en ny Lost & Found. Tikka tror att helt nya gäster kommer att hitta restaurangen och nattklubben.

– De som festade här i början av 2000-talet är för gamla för att gå ut i dag, vi riktar oss till en helt ny målgrupp. Medel­åldern på Suola kommer att röra sig kring 25. De som är lite äldre kommer att äta uppe i restaurangen och när klockan visar sent byts klientelet ut mot lite yngre folk som festar i nedervåningen. 

Tikka tror inte att det kommer att bli ett problem att få folk att hitta. 

– Rödbergen är en mycket levande stadsdel.

Bland annat Wilhelm Enckell och Sebastian Holm från DJ- kollektivet Emperatron kommer att spela musik på klubben i den labyrintiska nedervåningen.

Plats för 120

Tikka trivs själv på restaurangerna i grannskapet och tycker att det enda problemet med sina favoriter Bar No 9, Tori, Muru och Café Balzac är att de är så små och ofta fullbokade. 

Suola har plats för 120 matgäster och Tikka är inte rädd för konkurrens.

– För min del skulle det gärna få finnas tre gånger så många restauranger i Helsingfors. Ju fler alternativ det finns, desto mer äter folk ute.

Namnet Tio kommer för övrigt från Astrid Lindgrens bok Mio min Mio. Mio passade inte så bra ihop med Tikka så det fick bli Tio.