Caj Bremer. Foto: Tor Wennström

Kulturfonden delar ut miljoner – Caj Bremer får Stora kulturpriset

Vid sidan av understöd för 18,2 miljoner euro delar Svenska kulturfonden på sin utdelningsfest i kväll också ut Stora kulturpriset och sex andra pris.

Fotografen Caj Bremer belönas i år med Svenska kulturfondens Stora kulturpris. ”Stark närvaro, värme och empati kombinerat med stort intresse för människor och deras närmiljö är betecknande för hans arbeten ...” står det i kulturfondens motivering till Stora kulturpriset som är 20 000 euro.

Prisen på 10 000 euro ges till följande personer och med bland annat följande motiveringar: Dragspelskonstnären Maria Kalaniemi. ”En musiker av internationell toppklass och en begåvad och särpräglad kompositör med ett spännande instrument som hon virtuost behärskar.”

Skådespelaren Lilli Sukula-Lindblom. ”Med ett genuint intresse för barn och unga har hon initierat och utvecklat Sjukhusclowner rf som nu finns vid alla större barnsjukhus i vårt land.”

Journalisten Ted Forsström och författaren Kaj Korkea-aho. ”Halsbrytande ordlekar kryddas med oefterhärmliga tonfall när Pleppo fångar tidsandan och omvärlden.”

Ungdomssekreterare Harriet Lindelöf-Sahl. ”Med förmågan att se möjligheter, skapa tro på framtiden och ta tillvara ungdomens egna krafter har hon gett framtidstro i en utflyttningsbygd.”

Musikläraren Marina Lindholm. ”Hon är engagerad och målmedveten och har gjort en stor insats för musikundervisningen också som läromedelsförfattare.”

Senja opettaa sinulle ruotsia. Fröken Senjas skola, det vill säga den Facebook-sida som Senja Larsen och Mia Vanhatalo upprätthåller, belönas för sin interaktiva undervisning. ”De vill inspirera och dela med sig och pröva på nya koncept för att sprida en positiv inställning till det svenska språket.”

Här hittar du hela listan på alla som fått stipendier och understöd av Svenska kulturfonden.