EPA/JONAS EKSTROMER

Estelle firade morfar

Hurraropen blev till jubel då kronprinsessan Victoria och prins Daniel valde att visa upp prinsessan Estelle under firandet av kung Carl XVI Gustafs 66-årsdag på valborgsmässoafton.

 

Några hundra personer samlades på borggården vid kungliga slottet i Stockholm för att fira monarken på hans födelsedag. Ebba von Sydow, författare till boken "Kungligt snygg" och flitig bloggare om Europas kungahus, tror att många misstänkte att Victoria och Daniel skulle dyka upp, trots att de inte fanns med i det officiella programmet.
 
– Många kom nog hit i dag eftersom de var nyfikna och hoppades på att få en skymt av den lilla sessan, säger Ebba von Sydow.
 
Kunde inte låta bli
Firandet inleddes av marinens musikkår som bland annat spelade ett medley av The Ark-låtar och en instrumentalversion av Abbas The winner takes it all. Men kronprinsessparet syntes inte till.
 
Först när kungen, strax före klockan halv ett, äntrade borggården för andra gången infriades folkets förväntningar då kronprinsessparet dök upp vid Silvias sida i ordensalarnas fönster.
 
– I egenskap av mamma kunde jag nästan se på Victoria att hon inte skulle kunna låta bli att visa upp sin lilla skatt, säger Ebba von Sydow.
 
Hjälp av pappa
Och till folkets glädje avslutades firandet med att Victoria lyfte upp Estelle, som med lite hjälp av Daniel vinkade till den jublande folkmassan.
 
– Det var en överraskning och väldigt roligt, säger Margaretha Forsberg från Stockholm som deltog i firandet.
 
Något mer som överraskade henne som deltagit de tolv senaste åren var den otroliga mängd blommor som kung Carl Gustaf fick av barnen – efter att hälften av barnen grattat honom var famnen full.
 
– Han brukar få en hel del blommor och teckningar men han brukar kunna hålla det i en famn, säger Margaretha Forsberg.
 
von Sydow tror att Estelles framträdande skruvat upp förväntningarna inför hennes dop den 22 maj.