Fasor och roligheter …från 1900-talet

Televisionen, tvättmaskinen och telefonen revolutionerade livet för finländarna på 1900-talet. Nationalmuseets nya utställning värmer upp ett sekel som många inte har egna minnen av.

Fem nyanser av brunt var populärt i de finländska vardagsrummen på 1960-talet. Sammet var ett omhuldat möbeltyg och tapeterna skulle vara psykedeliskt mönstrade i brunt, orange och grönt.
På nationalmuseets nya basutställning SF-1900 har kuratorerna byggt upp ett sådant här rum, omöjligt att inte fastna vid för oss som upplevde den murriga inredningsstilen när det begav sig.
På hedersplats i rummet tronar tv:n. Televisionen kom på första plats när Nationalmuseum arrangerade en gallup om de viktigaste föremålen som uppfanns på 1900-talet. Tvättmaskinen blev tvåa och finns också utställd, i form av pulsatormaskinen Huvi från 1950-talet.
Självständigheten ansågs vara 1900-talets viktigaste händelse och bilismens explosiva framväxt seklets viktigaste fenomen. På utställningen representeras bilen av en pistagegrön VW Bubbla 1300 från 1966, på den tiden Finlands vanligaste bil.
Att kvinnorna röstat på tvättmaskinen och männen på bilen är en inte helt oäven tippning.
– Jag frågade en gång min mormor om vilken upptäckt hon tyckte var 1900-talets finaste. Ja, sade hon, flygmaskinen var en stor sak men mitt liv förändrades mest när jag fick en tvättmaskin, berättar Helena Edgren, överdirektör för Nationalmuseum.
Också utvecklingen i köken har varit hisnande. Utställningen presenterar en rad varianter, alltifrån matbristens kök med vedspis, skafferi och ransoneringskort till det växande välståndet med elspis, kylskåp, kaffekokare och dammsugare.

Med lapp om halsen
Inbördeskrigets fasor inleder utställningen. Vita och röda armbindlar ligger sida vid sida i en monter och i en annan paraderar en rödgardist bredvid en vitgardist.
Men det mest hjärteknipande är lilla Heljä Onerva Kurolas namnlapp som hon hade om halsen då hon i början av 1940-talet som krigsbarn skickades till Sverige. Intill namnlappen ligger en liten kappsäck, packad med de förnödenheter ett ensamt barn på resa till främmande land kunde tänkas behöva.
För den som upplevt åtminstone några decennier av 1900-talet väcker utställningen minnen. Den som inte har fått uppleva 1900-talet eller som inte minns det, kan kanske lära sig något nytt.
– Men vår utställning är inte den absoluta sanningen om 1900-talet, påpekar Ismo Malinen som varit kurator.
Tusentals föremål från 1900-talet ingår i museets samlingar men ifråga om ett föremål gick forskarna bet.
– Vi lyckades inte hitta en p-piller förpackning från 1960-talet i original, beklagar Risto Hakumäki.
Nationalmuseet tvingas spara 20 årsverken i de hårda krav som Museiverket ställts inför men kan glädja sig åt ett nytt besöksrekord. I fjol noterade museet 131 770 besök. Det tidigare rekordet är från Mannerheimutställningen 2005 då 11‑719 besök noterades.

Utställningen SF-1900 öppnar i dag och pågår tills vidare.