Blaue Fraus Wall to Wall är en exklusiv föreställning. Foto: Joanna Wingren.

Fem frågor: Jämställd scenkonst

I morgon börjar seminariet No More Miss Nice Guy på Teaterhögskolan. Målet är jämställdhet inom konsten, säger en av arrangörerna, Joanna Wingren från Blaue Frau.

Vad går seminariet ”No More Miss Nice Guy” ut på?

Det är ett av tre nordiska seminarier där vi försöker kartlägga jämställdhets- och diversitetsfrågor på teaterscenen i respektive land. Vi är femton konstnärer från Sverige, Danmark och Finland. Till seminariet i Helsingfors har vi bjudit in föreläsare som Helena Kallio, Ritva Siikala och Tiina Kinnunen. Hanna Brotherus och Maija Hirvanen håller varsin workshop utgående från temat. Teaterhögskolans svenska institution deltar i seminariet.

Vad är syftet med det nordiska nätverket?

Att dela med sig av erfarenheter om hur man kan arbeta konstnärligt med jämställdhet och diversitet. Att skapa kontakter och nätverk. Att få kunskap om sin egen historia och inte behöva uppfinna hjulet på nytt. Att få redskap för hur man kan arbeta jämställt även inom konsten.

Är intresset för den här typens frågor om kön, könsroller, jämställdhet och mångfald olika i Finland, Sverige och Danmark?

Vårt intryck efter det första seminariet i Stockholm i mars 2012 som ordnades av W.I.S.P. (Women In Swedish Performing arts) var att det är väldigt olika i de olika länderna. I Sverige är diskussionen på en helt annan nivå än i både Finland och Danmark. I Sverige har debatten också fått tydliga konsekvenser inom det konstnärliga arbetet. I både Danmark och Finland för det ännu med sig risker att kalla sig feminist, särskilt inom konsten.

Hur skulle du beskriva er nya föreställning Wall to Wall?

Föreställningen handlar om makt, lust och erotik. Vi har satt fokus på framträdandet och på blicken, leken mellan dessa. Vi har undersökt vilka maktpositioner som finns i att se och bli sedd. Vilka möjligheter inom teaterkontexten finns det för att erotik ska uppstå? Föreställningen bli exklusiv, den spelas för endast femton åskådare per gång i ett intimt utrymme. Wall to Wall görs inom ramen för ”No More Miss Nice Guy”.

Hur uttrycks tvärkonstnärligheten i föreställningen?

Under det senaste året har vi träffats inom den finländska ”No More Miss Nice Guy”-gruppen och diskuterat de olika sätten att se och bli sedd, utgående från de olika konstnärernas perspektiv: Anna-Sofia Nylund ur dokumentärfilmens perspektiv, Pauliina Turakka-Purhonen som skulptör och porträttmålare, Helena Kallio som författare, skådespelare, teatervetare, Blaue Frau och Anna-Mari Karvonen som teaterkonstnärer. Dessa diskussioner har utformat vår föreställning och sättet vi angripit våra teman.

No More Miss Nice Guy-seminariet pågår 12–14.4 på Teaterhögskolan i Helsingfors. Wall to Wall har premiär 4.5.2012. Mera information på blauefrau.com