Julian Garner. Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Svenska kulturfonden delar ut över tre miljoner euro

Svenska kulturfondens regionala fonder delar ut 3,35 miljoner euro i understöd till lokala och regionala aktörer.

Samtidigt delas också fyra olika regionala priser ut. Tre priser på 10 000 euro delas ut för omfattande insatser i eller för lokalsamhället och i Åboland delas dessutom det Torvaldska priset på 3 000 euro ut för verksamhet och gärningar som stärker den åboländska identiteten. Pristagarna får sina pris på lokala utdelningsfester på tisdag.

Nylands svenska kulturfonds pris på 10 000 euro går till pjäsförfattaren och regissören Julian Garner i Fiskars för att han i drygt tio år har berikat kulturlivet i Svenskfinland.

Österbottens svenska kulturfonds pris på 10 000 euro går till nutidskonstföreningen Platform som lyfter fram nutidskonsten i en miljö där konstens mångfald inte alltid är självskriven.

Åbolands svenska kulturfonds pris tilldelas teaterchefen Joachim Tibblin för att han sedan 2006 har lyft Åbo Svenska Teater till en ny nivå. Teatern har utvecklats till en konstnärlig, levande, spännande och mångsidig oas inom scenkonsten.

Det Torvaldska priset på 3 000 euro går till klassläraren, guiden och hembygdsentusiasten Hanna Kovanen som har sina rötter på Utö. Hon är ofta öns ansikte och röst utåt. Hanna bjuder gärna på sina historier och sitt engagemang och hennes kunskaper är i dag av unik art, heter det i motiveringen.

Här är listan på alla som fått stipendier ur de regionala fonderna.