Innan Hellacopters gled in i soul och blues var de ett förbannat hårt rockband. Plattan Payin The Dues (1997) är ett av veckans musiktips. (Foto: Richard Nordgren / Hbl arkiv, detalj)

Redax tips, tweets och tankar vecka 12

Bland annat ett pop up-loppis, en finfin fotoutställning och redaktör Uusikyläs egna sleaze rock-band ligger på tipslistan för helgen.

JULIUS UUSIKYLÄ, layoutjournalist

MUSIK: Upptäckte via ett Facebooktips Hellacopters skiva Payin’ the Dues från 1997. Where The Action Is och många andra fina rocklåtar med turboväxeln i.

TIPS: Undertecknad står på scen med Opaque Buff på Bar Bäkkäri i Helsingfors i kväll. Musikvideosläpp och stans bästa sleazerock! The Riot Soul och Posh Vandals från Stockholm uppträder också!

GILLA: @jocxy diskuterar böjning av svordomar: ”Det heter inte ”ring perkele-billigt”. Perkele har genitiv när det inte är en exklamation: perkeles billigt. #grammatik #finlandismer #copy” Vad säger Focis?

BONUS: Nu börjar det. Cykeln ska fram och terrassäsongen inledas. Får man inreda höghusets gård med egna trädgårdsmöbler?

* * * 

HANNA RUNDELL, journalist

MUSIK: Lyssnar man tillräckligt många gånger på Somebody That I Used to Know av Gotye och Kimbra börjar videkissarna blomma. För lite omväxling kan man titta på Walk Off the Earths cover på Youtube.

TIPS: Vill du fynda på svenska - gå på pop up-loppis på Tölögatan 35 A 9. 

GILLA: @Mark_Levengood: ”Till alla tyskar som reser runt i kända deckarseriers spår vill man säga: ”Gehen Ein Leben!” (flytande tyska för Get a life).” Fy Mark! Vad är mer fantasieggande än att läsa om sitt resmål. 

BONUS: Diggar Ted Forsströms nyord i Succémorgon på Radio X3M. ”Multitaskig” till exempel. För dem som inte förstår: multitaskig är den som twittrar på mobilen medan den sitter i viktiga samtal med goda vänner. 

* * * 

JANNE STRANG, journalist och producent

MUSIK: Den här veckan har jag plöjt igenom en massa dark wave, goth och EBM för spellistan till mitt dj-set på ATYD:s 20-årsfest i Vasa på fredag. Första spåret blir Assimilate med Skinny Puppy, sen tar vi det på känsla. Dresscode: Svart. 

TIPS: Fotoutställningen No Exit i Villa Hagasund (mellan Finlandia- och Musikhuset) är det finaste jag sett på länge i konstväg. 

GILLA: Gå in på Youtube och knappa in ”Vytautas Mineral Water” i sökrutan och låt dig köras över av litauiskt reklamhantverk. Men var kan jag köpa en flaska!? Måste ha! 

BONUS: Helsingfors–Vasa–Helsingfors med tåg: Restid sju och en halv timme, pris 128 euro. Med flyg: Restid två timmar, pris 124 euro. Hallå VR, hur tänkte ni nu?