Enbuske snackar just nu

Från och med i kväll har Tuomas Enbuske sin alldeles egen talkshow varje vardag på TV5. För Hbl berättar han vad som krävs för att locka till sig den finländska tv-publiken.

Berätta om din nya show. Vilket tilltal använder du?
– Utgångspunkten var att jag vill köra sändning alla vardagar för att kunna kommentera sådant folk snackar om ”just nu”. Lite som de gör utomlands. Ändå har jag ännu ingen plan för exakt vad som ska hända, vi har bokat gäster för tre veckor framåt. Det blir både sakliga, djupsinniga och underhållande diskussioner kring allt som intresserar mig. Programmet är ingen traditionell talkshow på det sättet att vi bara skulle ha kändisar som gäster. Besöka mig kan lika gärna vanliga människor med en intressant historia.

Vilka shower inspirerar dig?
– Larry King är en legend som slutat, Piers Morgan som tog över efter honom är en annan bra typ. André Wickströms Lilla onsdag hade väldigt tråkiga gäster men var ändå roligt. Själv är jag ingen komiker, så vi kommer varken att bjuda på inledande standup eller ha studiopublik. Det blir en mer skandinavisk känsla med fokus på intervjuerna.

Vad krävs för att göra talkshowen populär?
– Intelligens, värme och en oväntad vinkel. Jag hoppas det skapas ett sug efter just vårt grepp, att det kommer skilja sig från resten av nyhetsflödet.

Du byter från Yle till en kommersiell kanal, vilken är skillnaden?
– Bytet innebär både goda och dåliga sidor. Medan Yle har ett rykte att alltid representera djupsinnighet tolkar folk oftast kommersiell tv som ytligare och mer underhållningslysten. Också fastän man skulle göra precis samma sak på båda sidorna. Att jag går över till TV5 beror i första hand på att de gav mig sändningstiden och sa ”gör vad du vill”. TV5 ägs dessutom av ett resursstarkt tyskt bolag med tillräckliga muskler att lansera programmet på rätt sätt.

Dina starka sidor som värd?

…– Jag är allmänbildad, har läst mer än jag skrivit och kan kombinera högt och lågt.

Tuomas Enbuske Talk Show sänds varje vardagskväll från och med i dag kl. 20 på TV5. Gäster under veckan är bland andra miss Finland Sara Chafak, Gustav Hägglund, Eva Wahlström, Paavo Väyrynen och Antti Reini.