Hanna Nikkanen. Foto: Hbl Arkiv

Ny tankesmedja …ger ungt …perspektiv

Hanna Nikkanen är chefredaktör för den nygrundade tankesmedjan Laitos. Hon förklarar varför fler unga behövs inom samhällsdebatten.

Vad är Laitos?
– Vi är ett kollektiv bestående av sju personer födda mellan 1979 och 1991. Förutom jag ingår Antti Ronkainen, Otso Kivekäs, Rosa Kettumäki, Dan Koivulaakso, Mikael Brunila och Aleksi Lilleberg, alla med en bakgrund inom aktivism och medborgarrörelser. Tillsammans tar vi ställning till aktuella frågor och manar till provocerande diskussion kring samhällsutveckling. Vi använder i första hand webben som publikationsverktyg och är politiskt oberoende.
 

Varför grunda en tankesmedja?
– Sett ur ett personligt perspektiv handlar det om att vi alla antingen frilansar eller ströjobbar med diverse skrivjobb. Det innebär visserligen en frihet men vi har saknat det sammanhang och stöd som en fast arbetsplats i regel kan ge. Laitos blir därför ett slags ”tankarnas hem” där vi kan samarbeta kring längre projekt samt bolla och testa idéer. Sett ur en bredare synvinkel behövs Laitos för att bredda den politiska debatten i Finland.

Vilka ämnen tar ni upp?
– Vi är särskilt intresserade av förändringar inom arbetslivet, något som i stor utsträckning blivit en generationsfråga. Vi vill ifrågasätta vad jobb, välmående och välfärdsstat innebär i dag. Social trygghet och fackförbundets utmaningar är också angelägna teman. Vi tar även upp frågor kring teknologi, dessa berör alla och hör tätt ihop med skapandet av demokrati.

Vem betalar verksamheten?
– Vi har börjat på frivillig basis och diskuterar som bäst utredningsbeställningar av bland annat folkrörelser.

Hur kan ni påverka debatten?
– Så länge vi har bra texter har vi möjlighet att höras, ännu finns ingen större konkurrens på just våra specialområden. Vi kan reagera och kommentera snabbt. Vår generation har ofta ansetts vara för ung för att delta i samhällsdebatten. Bland annat arbetslivsfrågor förs för det mesta av folk som närmar sig pension. Det här vill vi ändra på.

Läs mer på laitos.fi