Foto: Tor Wennström. Carl-Gustaf Jernström och Leena Jurvakainen, Cirkus Finlandias grundare.

Cirkus Finlandia fick pris

Cirkus Finlandia tilldelades i dag Lumo-priset för cirkuskonst. Paret bakom cirkusen belönas för ett ihärdigt turnéliv och en outtröttlig vilja att sprida cirkuskonsten.

Eldsjälarna bakom Cirkus Finlandia – Carl-Gustaf Jernström och Leena Jurvakainen – belönas för att upprätthålla den klassiska cirkustraditionen och för att ta konstformen också till byar där kulturutbudet i övrigt är knappt.

– Förr var vi andra klassens medborgare, nu räknas vi som kulturarbetare, säger Carl-Gustaf Jernström, som fortfarande minns de besvärliga åren när nöjesskatten åt upp en del av biljettintäkterna och cirkusarbetarna kunde se sig i månen efter konstnärspensioner.

– Men fortfarande hör vi till B-kategorin bland kulturarbetarna, om man ser vilka konstformer staten stöder mest, säger han.

För mer än 35 år sedan köpte Jernström upp en sliten cirkusutrustning. Hans förra arbetsgivare skulle lägga ner och Jernström hade beslutat sig för att våga steget.

Från att ha startat som tältarbetare på Cirkus Scala i Sverige hade Jernström plötsligt avancerat till cirkusdirektör. Då hade han redan turnerat i flera år och kände till både cirkuslivets glädjestunder av avigare sidor.

Cirkuskonster sedan 1896
  • Cirkus-verksamheten i Finland räknas ha börjat med Cirkus Ducander, som två danska bröder grundade 1896.
  • Cirkus Finlandia har verkat sedan 1976.
  • Lumo-priset för cirkuskonst delas ut för tredje gången. Det ges av Informationscentralen för cirkus i Finland.

Dramatiken har inte saknats. Under Jernströms tid som cirkusdirektör har nöjesskatten försvunnit, men i stället har han själv straffats för bokföringsbrott och drabbats av konkurs. År 1986 fördes också den inflammerade debatten om djur på cirkus.

– Jag läste om beslutet att förbjuda elefanter på cirkus på en löpsedel på busstationen i Åbo. Vi var den enda cirkusen med elefanter, men ingen hade ens ställt frågan om hur djuren mår och behandlas hos oss, säger Jernström, som hur som helst fick foga sig i Jord- och skogsbruksministeriets beslut och skicka iväg elefanterna utomlands. Följande säsong blev svår för cirkusen.

I dag leds cirkusen, som år 2002 belönades med statspriset för konst, av sonen Carl-Johan Jernström.

– Junior är också en begåvad jonglör. Han är född in i cirkusvärlden. Altid är vi inte överens om hur saker ska skötas, men jag som har stigit åt sidan får hålla tyst och knyta nävarna i fickorna, säger Jernström.

Helt pensionerad klarar en rastlös cirkussjäl inte av att vara. Om vintrarna gäller sonderingsresor till europeiska cirkusar och snöskottning hemma i Raseborg, men när turnén sparkar i gång i början av april sätter sig Jernström bakom ratten igen. Så länge den nästan femtio fordon långa cirkuskaravanen reser runt i Finland hänger han och hustrun med.

Årets turné startar i Karis den 8 april och pågår till början av november.