Schlagerstjärnor på löpande band från Kyrkslätt

Det är inte långt mellan Sjundeå och Kyrkslätt. Ändå har bägge småorterna vaskat fram vinnare i Finlands eurovisionsfestival, som numera heter Tävlingen för ny musik (UMK). För ett år sedan var det Paradise Oskar som representerade Finland utomlands och i år blir det Pernilla Karlsson.

Sjundeåtjejen Pernilla Karlsson ber om ursäkt för att hon verkar lite vimsig. Hon är fortfarande omtumlad av lördagens seger i UMK. Dessutom har det blivit bara åtta timmars sömn de senaste två nätterna. Numera bor hon på samma ort som fjolårsvinnaren Paradise Oskar (Axel Ehnström) kommer ifrån, alltså Kyrkslätt.

– Han är familjebekant och en kille med skön personlighet. Axel är en typ som suttit hemma och skrivit låtar och tagit med sig gitarren överallt, säger Pernilla Karlsson.

Själv har Karlsson spelat piano som barn och när hon var 15 vann hon tävlingen Världens minsta schlagerfestival i Ekenäs.

– Jag har inte uppträtt så mycket men tycker om det. Mina scenframträdanden kommer från hjärtat, det är kanske därför jag inte minns något av dem i efterhand.

Axel Ehnström har ingen given förklaring till att Kyrkslätt spottar ur sig eurovisionsstjärnor.

– Kanske för att man i finlandssvenska familjer följer med eurovisionen, och ofta också den svenska finalen, gissar han.

Hur kunde en låt på svenska vinna UMK?

– Jag vet inte hur det gick till. Men kanske den upplevs som annorlunda när den varken är på finska eller engelska. I något skede funderade vi på att göra den på engelska, men vi hann inte. Dessutom kändes det fel att översätta den, det hade bara blivit en text, säger Pernilla Karlsson.

Hur hon ska dra nytta av scenen på Eurovision Song Contest i Baku är ännu oklart.

– Jag vet mera senare i dag. Men jag behåller stilen och kör med jordnära och äkta. Scenkläderna ska kännas bra på. Den första klänningen som stylisten gav mig till finalen (i Finland) var jag tveksam till. Sedan plockade han fram en ny som jag kunde känna mig bekväm i.

Första gången hon hörde vinnarlåten När jag blundar, skriven av brodern Jonas Karlsson, var i somras.

– Han sjöng den för mig och jag gillade den direkt. Vi har samma musiksmak. Jag uppskattar honom mycket och ser upp till honom. Han har varit en beskyddande storebror.

Jonas Karlsson har också producerat, mixat och skrivit musik för Elokuu som  ger ut det nya albumet Hääväki sapuu den 11 april, och Redrama.

Kommer du att ändra på När jag blundar inför semifinalen i Azerbajdzjan?

– Jag skulle vilja att den blir mera bombastisk mot slutet så att man riktigt hör eldslågorna som sprutar. Jag har många idéer. Som låtskrivare är man perfektionist och aldrig helt och hållet nöjd med låten, säger han.