Foto ur serien från Berlinalen av Jasmin Kokkola.

Ung finlandssvensk vann fototävling i Berlin

Jasmin Kokkola vann första pris i galleri C/O Berlins tävling för fotografier av årets Berlinale.

Det var i söndags som finlandssvenska Jasmin Kokkola, 22, fick veta att hon bland aderton utvalda unga fotografer förärats första pris i galleri C/O Berlins fototävling Close Up!. Uppgiften var att ta en personlig bild av Berlinalen, dess röda matta, glamorösa filmstjärnor, visningar och spel i kulisserna.
Kokkola hyllas bland annat för att hennes serie visar filmfestivalen ur ett nytt perspektiv där känslorna kommer i fokus.
– Jag försökte fånga atmosfären genom att vandra runt och utgå från hur jag känner mig. Festivalen utspelar sig i en miljö som inte är särskilt estetisk. Dagarna har varit väldigt olika. Vid stora premiärer finns mycket adrenalin i luften. Annars kan tillvaron vara både kall och stressig. Det blir också mycket väntan, så tråkigheten är en annan framträdande känsla.

Kokkolas bilder handlar om hur man kan skapa en ny värld så som man själv skulle vilja se den. Enligt henne blir det otydligt om det är verklighet eller rentav film man ser.
– Segern betyder mycket för mig. Jag har inte visat mina fotografier på galleri förut och att vinna här innebär ett viktigt steg. Om man på allvar vill jobba med fotografi är det viktigt att få en kunnig publik, vilket nu är möjligt.
Kokkola som är uppvuxen i Borgå studerar fotografi i Berlin.

Utställningen Close Up! kan ses på galleri C/O Berlin ännu denna vecka.