Stam1na från Lemi är Jouni Markkanens stalltips för nästa finska genombrott på den internationella metallscenen. (Foto: Teemu Leinonen)

Fem frågor till metallmannen Markkanen

Finnish Metal Expo arrangeras nu i helgen för åttonde gången. Promotor Jouni Markkanen har varit med från början och hoppas på nya genombrott för finska band.

1. Hur är stämningen inför veckoslutet?

– Jag är lugn och förväntansfull. Biljetterna säljer i stadig takt och vädret ser ut att bli bättre än någonsin. Vi har alltid brukat ha legendarisk svinkyla just under FME-veckoslutet. 

2. Samtidigt med festivalen arrangeras också Industry Days med seminarier för proffs inom metalbranschen. Har de här träffarna någon betydelse för Finlands heavyexport eller är det bara ett svepskäl för att festa loss? 

– Både och, förstås! Det är svårt att mäta hur direkta konsekvenser träffen har för businessen, men jag uppskattar dem som mycket betydande. Konceptet att se artister och samtidigt få träffa deras representanter personligen är optimal, det vet jag av egen erfarenhet. Den stora välkomstfesten för delegaterna är på torsdag, och seminarierna hålls på fredag och lördag. Vi har satsat på färre men bättre föresläsningar i år. 

3. En av rubrikerna är "Hur man får pengarna ur fickan på metalfansen". 

– Haha! Det är bara en provokativ version av "Varför säljs inte lika många skivor som förr", men det hade inte lockat någon på plats. Men metalfans är faktiskt speciella i sin hängivenhet till artisterna de gillar, och spenderar mycket pengar på skjortor och merchandise. 

4. Vem väljer artisterna, eller med andra ord: vad sjutton gör Edguy där!

– Som det gamla promotortalesättet lyder: Man tar vad som erbjuds. Men allvarligt, vi ville ha något melodiskt band och de har inte varit här på länge så varför inte? 

5. Du har varit med länge, är finsk heavy fortfarande i ropet? 

– Det är den nog, men den smala spetsen har inte förnyats på nästan tio år. Det har inte kommit nya stora genombrott som Nightwish eller Children of Bodom. Om man ska nämna någon så hoppas jag på Stam1na och For The Imperium, som jag följt länge. 

Finnish Metal Expo på Kabelfabriken fre–lö 17-18.2, intr vid dörren 40 euro/dag. Kolla www.fme.fi för mer info.