Konsertbesökare. Hbl:s kulturredaktörer besökte Musikhuset i fredags. Från vänster Pia Ingström, Malin Slotte, Isabella Rothberg, Wilhelm Kvist, Synnöve Rabb och Andrea Svanbäck. Foto: Cata Portin.

Hbl:s kulturredaktörer: "En sensuell upplevelse"

Hur lät HSO-konserten i amatörers öron? Wilhelm Kvist tog med sig sina kolleger på konsert.

”Det är länge sen jag har varit på konsert, men jag påmindes om hur tillfredsställande hela upplevelsen av orkesterkroppen är, både visuellt och auditivt. Upplevelsen var kanske som starkast när Sarah Chang spelade. Då var också den intellektuella utmaningen som störst.”

Pia Ingström
Litteraturredaktör, …tf. kulturchef

”Det här var första gången jag har varit på en sådan här keikka – får man säga keikka? Det här var en överväldigande murrig och sensuell upplevelse. Hela stämningen, huset, hela musiktypen är oväntat sinnlig. Man blir taggad. En ny favorit.”

Andrea Svanbäck
Kulturproducent

”För mig har klassisk musik varit en privat sak, men det var intressant att se det som en kollektiv upplevelse. Konserten som händelse var intressant. Jag gillade mest Osvaldo Golijovs stycke: början var jättebra, den var ganska konstig och trotsig, nästan som hiphop. Konstellationen med en intim ring och musiken som spred sig som ringar på vattnet var också cool.”

Isabella Rothberg,
Teaterredaktör

”Jag försökte lyssna in mig på förhand för att bättre kunna orientera mig, men jag vet inte om det är rätt sätt att närma sig den här musiken. Musiken överrumplar en på något sätt, man känner sig nästan som om man är mitt i ett kaos. En ny värld att upptäcka.”

Malin Slotte
Radio- och tv-redaktör

”Sarah Changs tolkning i tredje satsen var en tydlig höjdpunkt. Hennes solo var så förtvivlat där. Jag reagerade rent fysiskt. Det var njutbart i all förtvivlan. Jag fick nästan tårar i ögonen, håret reste sig på armarna. Rachmaninov var väldigt behaglig, men inte så intressant och komplex som Sjostakovitj.”

Synnöve Rabb
Konstredaktör

Sammanställt av Wilhelm Kvist.
Läs Kvists recension från konserten