Tecknande diplomingenjör. Sebastian Nyberg är glad över att tröskeln för att publicera sig blivit lägre med tiden. Foto: Niklas Tallqvist.

Basse tecknar smart humor

Han är diplomingenjören som ritar seriestrippar medan ungarna äter kvällsmat. Sebastian Nyberg vet varför Svenskfinland behöver skratta åt sig själv, i serieform.

När serietecknaren Sebastian ”Basse” Nyberg plockar fram pennorna för att rita en omgång serierutor för sin omtyckta blogg basse.ratata.fi tas de ur ett pennfordral han haft sedan ettan i lågstadiet. Det är slitet och håller på att falla sönder men säger det mesta om hur djupt rotat intresset för att teckna är.
Sedan 1990-talet har Sebastian Nyberg ihärdigt skissat vidare på sina strippar, nu vid sidan av jobbet som diplomingenjör. Han har publicerats i tidningar som Hufvudstadsbladet, Papper, Ernie, Knasen, Forum för Ekonomi och Teknik och Ilta-Sanomat. Tre seriealbum har det också blivit. I dag ligger tyngdpunkten på bloggen Basses bästa som glidit fram som en av de mest uppskattade finlandssvenska humorbloggarna. På fyra rutor och oftast med sig själv i huvudrollen skämtar han om familjeliv, politik och Svenskfinland.
– Som tvåbarnspappa med bostadslån är en fyra rutor lång serie precis vad jag dagligen hinner med. Rutorna kräver en särskild rytm och tanke för att de ska fungera. Samtidigt slipper jag bli stressad. Det här är det bästa jag kan få till stånd med de runt tjugo minuter jag har på mig medan mina pojkar äter kvällsmål. Jag kallar det en inre andlig kompromiss.

Kämpar med slutklämmen
Det nuvarande formatet kom till då Sebastian Nyberg i augusti i fjol ville testa att rita 100 seriestrippar på 100 dagar. Viktigast var att få samma arbete gjort många gånger, tänkte han, och framhåller att det inte är snygga teckningar utan replikskiftena som är viktiga.
– Så fort jag får en idé skriver jag ner den. Ibland handlar det om en enda formulering. Sen får jag kämpa för att hitta slutklämmen. Jag har alltid tyckt om att snacka strunt och samtidigt varit samhällsintresserad. Det är en bra kombination om man vill teckna serier.

Hurdan respons får du av dina läsare?
– Om jag till exempel skriver om feminism vet jag många som blir glada. Andra tycker det svärs för mycket. Men jag finner det naturligt, det är så man talar, folk svär. Om man börjar stryka bort det blir innehållet ofta något annat än jag tänkt mig.
Sebastian Nyberg säger att det är en viss sorts visuell humor som fungerar bäst som serier, till exempel i form av överdrivna grimaser.
– Att jag själv så ofta är huvudperson beror dels på att det är lättast, dels på att vardagen är en bra utgångspunkt för att skämta om aktuella händelser. Jag befinner mig dessutom i en tacksam situation på grund av att jag har ett ”riktigt” jobb och inte är beroende av fondpengar eller någon instans som publicerar mig. I Svenskfinland är man väldigt försiktig med att skoja med varandra. Jobb och sådant kan påverkas. Det behöver inte jag oroa mig för då jag till vardags sysslar med helt andra saker.

Hur balanserar man skämt kring enskilda människor?
– Jag försöker fånga fenomenet, inte bara personen. Vissa profiler har jag ändå undvikit att vitsa om, då handlar det oftast om skämt som inte lämpar sig för offentligheten. Man ska inte analysera för mycket eller börja fila på sina pärlor. Är det inte roligt gör jag något annat.
Ett nytt seriealbum är inte i sikte just nu. Däremot ska bloggen fortsätta leverera. Sebastian Nyberg är glad över att tröskeln för att publicera sig blivit lägre med tiden.
– Att börja teckna var svårast, som när man ska skriva en roman. Är man väl i gång är själva arbetsrutinen inte så märkvärdig – oberoende av om man bygger kärnkraftverk eller ritar serier. Ju fler läsare man har desto mer makt får man. Att någon läst och tagit bilderna till sig är redan det ett tecken på inflytande.

Läs Basses blogg på basse.ratata.fi