NY CHEF. Lilli Paasikivi är stolt över att få leda personalen vid Nationaloperan. – Det är ett underbart sällskap, säger hon. Foto: Heikki Tuuli.

Nya operachefen älskar Wagner

– Nationaloperan är en underbar arbetsplats men den måste leva med sin samtid. Det säger operans nya konstnärliga ledare Lilli Paasikivi.

– Tiderna förändras oberoende av om vi vill det eller inte och vi måste hänga med i den utveckling som sker inom alla former av scenkonst.

Det slår Lilli Paasikivi, 46, fast. På torsdagen utnämndes hon som väntat till ny konstnärlig ledare för operan och hon är uppenbart entusiastisk inför sitt nya uppdrag.

Paasikivi säger att Nationaloperans uppgift är att erbjuda konstnärliga upplevelser i musikteaterform till hela det finländska folket.

– Vi är en del av konstlivet i Helsingfors och hela landet. Även om vi arbetar med gamla verk, skulle jag vilja hitta en modern profil för vårt hus. Vi måste leva med vår samtid och vi måste kunna visa varför vi gör det här verket än en gång.

Vad definierar god opera?
– God opera präglas av ärlighet, djup och sånt som berör och till och med rubbar ens uppfattningar och ger insikter. Mina bästa operaupplevelser har i det närmaste varit spirituella. Med så många komponenter går det inte alltid att nå en perfekt balans, men när opera är som bäst är den som en hyllning till mänskligheten.

Och vilken repertoar står dig närmast?
Wagner. Jag älskar Wagner, men det betyder inte att jag inte uppskattar mycket annat. När vi gjorde Kaija Saariahos L'amour de loin i Paris tänkte jag att det måste ha känts likadant när Mozarts Don Giovanni sjöngs för första gången. Rossini står mig också nära. Som du ser är jag allätare inom opera, bara det är bra och bara det finns en tanke bakom.

Värdesätter personalen

Profil
Lilli Paasikivi
  • Är mezzosopran. Föddes den 22 juli 1965 i Imatra.…
  • Antogs 1986 till både Sibelius-Akademin och Kungliga musikhögskolan, och valde den senare. Fortsatte sina studier för Neil Mackie och Janet Baker i London.
  • Fick andra pris i sångtävlingen i Villmanstrand 1992 och i Mirjam Helin-tävlingen 1994.
  • Hon har sjungit på Nationaloperan sedan 1995 och är fast anställd sedan 1998.

Paasikivi har sedan 1995 jobbat med olika roller på Nationaloperan och har sedan 1998 varit fast anställd.

Hurdan är Nationaloperan som arbetsplats?
– Jag värderar personalen väldigt högt och atmosfären är väldigt bra. Folk brinner för att göra ett bra resultat. Det här är ett underbart sällskap, det är ett mycket stort privilegium att jobba i det här huset och få leda personalen.

Hurdana sångare vill du se på operascenen?
– Jag vill se mångsidiga sångare, som glömmer sig själva och bara tjänar det gemensamma målet, alltså teamarbetare med solistiska kvaliteter. Camilla Nylund är ett exempel på en underbar stjärna och högt presterande solist som samtidigt är en ovanligt kollegial medarbetare. När man ser henne unnar man henne gärna att vara stjärna. När det gäller operans sångare är det viktigt att sondera terrängen på olika nivåer och ha en god kommunikation med högskolorna. Främst av allt gäller det att hålla öronen öppna för nya förmågor.

Paasikivi tillträder posten i augusti 2013. Nationaloperan inleder med det snaraste jakten på en ny chefsdirigent som efterträder Mikko Franck.