Sofi Oksanen. Foto: Cata Portin.

Sofi Oksanen till Like

Otavakoncernen har fått två nya stjärnor, författaren Sofi Oksanen och förlagsredaktören Harri Haanpää. Oksanens nästa roman utkommer hösten 2012 på Like Kustannus Oy, som ägs av Otavakoncerenen. Heikki Haanpää blir förlagschef på Like, som därmed stärker sin profil som utgivare av finsk skönlitteratur.

Sofi Oksanen, belönad med Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris för romanen Puhdistus, sparkades från Sanoma-ägda WSOY sommaren 2010. I våras köpte Bonniers WSOY. Harri Haanpää (f.-51) lämnade WSOY strax efter det här, "för att gå i pension" som det då hette. Haanpää är känd för att vara särskilt uppskattad av de författare han samarbetet med. Till hans "stall" hör bland annat den än så länge WSOY-trogna storsäljaren Jari Tervo.

En författare som flyttar från WSOY till den nya Like är Riikka Ala-Harja, med den uttryckliga motiveringen att hon vill fortsätta samarbete med Haanpää.

Like, som grundades för 25 år sedan, specialiserade sig i början på populärkultur, kriminalfiktion och samhällskritisk litteratur. Sedan sex år tillbaka hör Like som ett självständigt bolag till Otavas Kirjat-affärsgrupp.