Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Lilli Paasikivi föreslås bli ny operachef

Operasångerskan Lilli Paasikivi, 46, föreslås bli ny konstnärlig chef för Nationaloperan.

Nationaloperans stiftelses styrelse beslöt att föreslå Lilli Paasikivi vid sitt möte på fredagen. Styrelsen kommer att höra representanter för de olika personalgrupperna innan man besluter om utnämningen den 15 december. Valet av chefsdirigent inleds strax därefter.

Mikko Franck meddelade tidigare i år att han lämnar uppdraget som konstnärlig ledare från och med hösten 2013. Franck fungerade både som chefsdirigent och konstnärlig ledare.

Paasikivis kontrakt är treårigt med en option på två år. Hennes uppdrag består i att planera operarepertoaren och konsertverksamheten, leda och utveckla den konstnärliga verksamheten och kvaliteten. Paasikivi kommer att rapportera till Päivi Kärkkäinen.

Paasikivi utexaminerades från Kungliga musikhögskolan i Stockholm 1992 och operautbildningen vid Royal College of Music i London 1994. Hon vann andra pris i sångtävlingen i Vilmanstrand 1992 och Mirjam Helin-tävlingen 1994. Till Paasikivis fördelar räknades bland annat ett aktivt intresse för att utveckla Nationaloperan, ett brett internationellt kontaktnät, kritisk diskussionsförmåga samt hennes karisma.