Helena Hiilivirta i Musikhuset tidigare i höst. Foto: Kristoffer Åberg.

Direktörerna övergav Musikhuset

Knappt tre månader efter att Musikhuset öppnats säger husets båda direktörer upp sig. Modellen med två direktörer på tolv personer blev ohållbar i längden.

Musikhusdirektören Helena Hiilivirta och verkställande direktören Kenneth Katter lämnade båda in sina avskedsansökningar på torsdagen. Kenneth Katter säger till Hbl att han hade funderat på beslutet "en längre tid".

– I alla organisationer borde strukturen vara trimmad, effektiv och rationell. I tider när det skärs i alla anslag är det helt enkelt inte hållbart med två direktörer i en organisation med tolv personer. Vi ville hitta en hållbar lösning för Musikhuset på 2-3-års sikt och då drog jag mina slutsatser, säger Katter.

Varför måste båda direktörerna sluta samtidigt?

– Jag kan naturligtvis bara svara för egen del. Själv fann jag att det här var ett lämpligt tillfälle nu när verksamheten börjat rulla.

Helena Hiilivirta sade så sent som i augusti att hon ville jobba i Musikhuset till sin pensionering. På torsdagen avböjde hon dock från att kommentera ärendet.

Musikhuset kommer från årsskiftet att övergå till en ny organisationsstruktur med en direktör i stället för två. Förändringarna föranleddes delvis av skattemyndigheternas beslut i somras att inte bevilja Musikhuset status som allmännyttigt samfund.

Servicebolagets styrelseordförande Veikko Kunnas intygar dock att man har varit nöjd med båda direktörernas insatser.

– Båda har gjort ett mycket gott jobb när det gällt att bygga huset, prissätta dess tjänster och utarbeta verksamhetsmodeller, säger Kunnas.

För framtiden efterlyser Katter en öppen diskussion om vad Musikhuset egentligen skall vara.

– I viss mån förs den här dialogen redan mellan Sibelius-Akademin och orkestrarna. Men kanske kunde det finnas ett konstnärligt forum där man kunde diskutera innehållsfrågor och de stora linjedragningarna för musikutbudet i Musikhuset i allmänhet. Musikhuset har redan visat sig vara lyckat som konsertplats, men det är inte färdigbyggt än.

Som tillfällig vd för Musikhuset fungerar husets utvecklingschef Harri Kauppinen.