Arkivbild: Henkka Niemistö

Play Me säljs till Tyskland och Polen

Svenska teaterns musikal Play Me sätts upp i Tyskland 2012. Musikalen, som visades på Svenska Teatern 2009-2010, var teaterns största satsning någonsin.

Svenska teaterns musikal PlayMe sätts upp i Tyskland 2012. För tillfället pågår också förhandlingar med Polen, Ungern och tre teatrar i Kina.

–När vi spelade PlayMe i Helsingfors besöktes vi av många producenter och agenter, bland annat tyska. Även andra länder är intresserade och hör av sig med jämna mellanrum. Det är mycket på gång, avslöjar Johan Storgård, chef på Svenska Teatern.

Musikalen, som visades på Svenska Teatern 2009–2010, var teaterns största satsning någonsin. Konceptet för tyska PlayMe, som kommer att sättas upp på den stora musikteaterscenen Theater Chemnitz i staden Chemnitz, är detsamma som i Finland. Processen inleds med en webbaudition för sångare, dansare och andra talanger i december. Manuset översätts till tyska, men låtarna kommer främst att framföras på engelska.

Storgård tror att succén beror på att gamla musikaler i dag sätts upp om och om igen trots att det finns ett stort intresse för nya produktioner.

–Det är ett spännande koncept med casting via internet i en tid då de sociala medierna växer kraftigt, säger han.

Förhandlingarna med Polen är på slutrakan och musikalen får sin premiär i Warszawa år 2013. Inga finlandssvenskar medverkar på scenen i de utländska produktionerna, däremot kan man samarbeta kring musikalens hemsida och internetcastingen.

–Länderna som köper rättigheterna av Ace-Production, Svenska teaterns agentur som förvaltar rättigheterna till musikalen, erbjuds den möjligheten. Men avtalen varierar.
Radio Extrem var först ute med nyheten på sin webbplats.