Finlands solistförenings ordförande Kristiina Junttu fascineras av symmetrin i datumet 11.11.11. Foto: Tor Wennström.

Alla numerologers våta dröm

Den 11.11.2011 kl. 11 inleds Finlands solistförenings endagsfestival med elva konserter i Helsingfors. – Det här händer bara en gång, säger föreningens ordförande Kristiina Junttu.

Idén till en endagsfestival med siffertema fick Kristiina Junttu av en New York-baserad grupp som gjorde en större satsning i sin hemstad.

– De ville göra sig hörda med femtio konserter på en dag. Vi ordnar elva konserter i Helsingfors, säger Junttu.

Med satsningen hoppas man bland annat föra fram musik på ställen där den inte vanligtvis hörs, till exempel i foajéerna i Musikhuset och i Nationalbiblioteket och Amos Anderssons konstmuseum.

Tanken är också att alla verk som framförs på något sätt relaterar till talet elva. De kan vara komponerade år 11 eller ha fått opusnumret 11. Efter tjuvstarten i Gamlasgården kl. 10 inleds dagen i Sibelius-Akademins konsertsal kl. 11 med Erik Bergmans (f. 1911) Dialogues (11 minuter långt), Thomas Adés Sonata da caccia opus 11 samt Beethovens pianosonat op. 111.

– Visst är det absurt att allting är relaterat till det här ena talet, men nog har vi kommit på roliga kopplingar också. Till exempel gör vi Griegs I Høst op. 11, där Liisa Pohjola, Risto Kyrö, Ilmo Ranta och jag spelar åttahändigt på två pianon. Det finns massor av intressant med koppling till talet elva, säger Junttu.

Också i övrigt ser Junttu fram emot att höra sin tidigare lärare Liisa Pohjolas spel.

– För ett och ett halvt år sedan drabbades hon av en hjärninfarkt, men hon har faktiskt återhämtat sig väl och spelar nu underbart, kanske till och med finare än före sjukdomsfallet, säger Junttu.

FAKTA
Elva konserter
  • På fredagen ordnas bl.a. barnkonsert i Gamlasgården, orgelkonsert i Berghälls kyrka och fortepianokonsert på Sibelius-Akademin. En Erik Bergman-konsert äger rum i Sinebrychoffs konstmuseum kl. 16, huvudkonserten ordnas i Sibelius-Akademins konsertsal (Norra järnvägsg. 9) kl. 19.30.
  • Under dagen uppträder ett femtiotal musiker.
  • Programmet har planerats av en arbetsgrupp med Anna Kuvaja, Mikko Raasakka och Ilmo Ranta.

Junttu säger att hon överlag känner en dragning till all nummerlogik och det symmetriska.

– Världen är ju kaotisk och det enda som består är förändringen. Men jag fascineras av att se när pusselbitar faller på plats. Och på lördag kommer klockslaget och datumet inte längre att vara detsamma som på fredag.

Hela programmet finns på www.solistiyhdistys.fi.