Pekdatorer i förgrunden och en läsplatta i bakgrunden. Foto: Ida Ginman

Problemet med böckerna – de ryms inte i kappsäcken

Jullovsresan närmar sig och med det ett problem. Hur får man med sig alla böcker i kappsäcken? Läslusen Malin tog reda på om läsplattan kunde vara ett alternativ för henne.

Jag är en bokmal, rätt och slätt. Jag läser stående, gående, sittande, ja till och med cyklande. Inte för att jag rekommenderar det för någon … Böcker är helt enkelt något jag inte kan leva utan. Föreställ dig känslan av att gå in i en bokbutik och hitta en bok, köpa den och genast utanför butiken ta fram den ur väskan, slå upp den och fördjupa mig i läsandet.

Det finns kvällar då jag kan ligga och läsa till morgonnatten, med täcket över huvudet och läslampan fastsatt i boken. Meningen är ju nu inte nu att berätta om hur jag läser. Nej, det finns ett dilemma att lösa. Jag skall åka till Florida på jullovet. En 19-timmars flygresa. Förstår jag månne själv vilka mängder böcker jag måste ha med? Det blir onödigt att ta med sig kläder, då böckerna tar upp allt utrymme i resväskan. Men kan jag lösa mitt problem på något annat sätt?

De omdiskuterade läsplattorna finns såklart, men att hålla i en bok är en helt annan sak än att hålla i en läsplatta. Boken är av papper – inte det mest ekologiska, jag vet – men det är skönt att kunna vända blad, använda bokmärken eller vika hundöron på boken. Eller bara försöka komma ihåg sidnumret där man blev för att sedan senare bläddra genom hela boken i hopplösa försök att hitta rätt. Läsplattorna kostar ju i sig själv redan en del, hur mycket kostar det inte med alla böcker?

Inga andra alternativ finns … Jag ger mig ut i mässvimlet för att ta reda på mer om läsplattan, om e-tidningar och om pris.  Långt behöver jag inte gå för att få reda på mer om läsplattan. I och med Hbl:s läsplattetest kan jag traska över till Hbl:s disk och fråga Lotta Holm om läsplattor.

– Det finns både läsplattor och pekdatorer. Skall man bara läsa lönar det sig att köpa en läsplatta, men pekdatorn kan man använda till en massa annat eftersom den fungerar även som en dator, säger Holm.
– Kort sagt drar den mer ström än en läsplatta och har en färgskärm. Den är inte, som läsplattan, gjord för att bara läsa böcker.

Läsplattan är alltså en term för sig. Den används endast till bokläsning, det lönar sig inte att läsa tidningar via den. Pekdatorn är vad som behövs för det. Ute i cyberrymden finns nu många e-tidningar som man kan använda via pekdatorn och som är anpassade till pekdatorerna. Nu har jag blivit lite klokare, och förstår att det är en läsplatta jag vill ha med mig på jullovet, inte en pekdator.

Akademen säljer läsplattor och e-böcker på bokmässan. Då jag undrar över böckernas kostnader får jag veta att de kan kosta allt mellan 7,90 euro och 30 euro. Ett rimligt pris, tycker jag, i samma prisklass som vanliga böcker. Fast själv läsplattan, hurudana kostnader finns där?

– Allt mellan 199 och 299 euro, svara Antti Eharand, men i medeltal kostar de ungefär 250 euro hos oss.

Dyrt, tycker jag. Bokpriserna var ju helt okej, men läsplattan kostar nog lite väl mycket för mig. Finns det något billigare alternativ? Jag kommer att tänka på biblioteken, och beger mig till bibliotekets monter.

På Helmet säger de att det är möjligt att låna både läsplattor och e-böcker, lånetiden för en läsplatta är en vecka. Har man en läsplatta själv kan man låna e-böcker utan vidare. På läsplattorna finns en del klassiker färdigt insatta på plattan, men det är möjligt att låna mer böcker och ladda ner dem på den. Och försenas läsplattan eller boken är det de vanliga förseningskostnaderna som gäller, inget extra dyker upp.

Klokast verkar det ju nästan att låna böcker och läsplattor från biblioteket. Trots det har jag själv en känsla av att vilja köpa läsplattan, och sedan låna e-böcker från biblioteket, då lånetiden på läsplattorna är så kort. Det blir väl att se vad jag bestämmer mig för inför julen ...