Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

"Läsarna måste acceptera att författaren är död"

Först får läsarna rösta: Ska intervjun gå på engelska eller svenska? Det blir jämnt, och språket blir blandat.

Eva Gabrielsson, den avlidna författaren Stieg Larssons sambo, berättar om hur Millennium-trilogin kom till och vad som händer nu. Larsson är känd för sin Millennium-trilogi som innefattar böckerna Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Läsarna världen över fick sig en chock den 9 november 2004 då Larsson dog i hjärtinfarkt.

Gabrielssons och Larssons glädjefyllda liv tillsammans abröts av en tragedi. Eftersom paret inte var gift, ärvdes allting av Larssons bror och far. Senare hittades delar till en fjärde Millenniumbok. Vad händer nu?

Då Gabrielsson intervjuas på bokmässan är frågan om en fjärde bok bland de första som ställs. På det svarar hon:
– Läsarna måste acceptera att trilogins författare är död, och att författaren inte kan skriva mer. Det känns fel att få spökskrivare att skriva klart den fjärde delen, då hjärtat inte är med i skrivandet. Det är att respektera författaren.

Boken, som är ofärdig, är inte organiserad på ett vettigt sätt. Allt är huller om buller och boken är bara ett fragment av vad den skulle bli som klar. Larsson skriver ofta ut bara en scen, som är intressant, men som kanske inte hänger ihop med resten av boken. Det kan även hända att scenen dyker upp, men att till och med Larsson själv inte förstår vad scenen handlar om.

Gabrielsson berättar om omgivningen hon uppforstrades i, ett samhälle där människor med olika yrken, olika religioner och olika politiska partier samsades. Men allt fungerar eftersom samhället är uppbyggt på respekt, hjälp och vänlighet. Hon jämför sin barndomsmiljö med Larssons, ett par hundra kilometer ifrån, som är mer av ett likasinnat, likatänkande samhälle.

– Jag föll för Stieg på grund av att han var en dedikerad, allvarlig person. Vi träffades för första gången på ett möte emot Vietnamkriget. Det märktes på honom att han var där av personliga skäl, och inte av att det var en trend att vara mot krigsföringen i Vietnam, berättar Gabrielsson.

Gabrielsson diskuterar även lite sin bok Millennium, Stieg och jag men tycker att åhörarna skall läsa den istället för att få veta allt då hon berättar.
– Nu får ni applådera, avslutar Jukka Petäjä intervjun.