Pressbild. Foto: Anton Sucksdorff

"Kokboken kommer inte att dö ut"

Det kryllar av kokböcker på bokmässan. Men hur gör man en bra kokbok? Kenneth Nars delar med sig av sin kunskap i ämnet.

Den finlandssvenska matgurun Kenneth Nars är tillsammans med kocken Michael Björklund aktuell med boken Min nordiska mat.  Nars tipsar om matmässan men framförallt om kokböcker.

Du är här för att framföra din nya kokbok, har du ändå hunnit ta en titt på matmässan?
– Jag har kikat in på deras utbud. Om man har tid och möjlighet tycker jag man defintivt skall ta en titt förbi vinmässan. Där har man möjlighet att ta kontakt med producenter från utlandet, men också importörer. Jag stötte på några utställare som sålde inhemsk choklad. Lokala bagerier ställer också ut, det är värt att kolla in.

Vad anser du att gör en kokbok extra bra?
– Endast en receptsamling fungerar inte. För att göra en bra kokbok behövs en story och ett ansikte, men framförallt ett budskap. Fotografierna har också en stor betydelse. Snygga bilder lockar eventuella kunder.

Har du någon favoritprofil inom matvärlden?
Jamie Oliver håller alltid måttet. Han lyckas på alla plan, både i rutan och mellan pärmarna. Dessutom är hans fotograf David Loftus verkligt högklassig.

Allt fler vänder sig till internet då de vill ha tag på recept, hur ser kokböckernas framtid ut?
– Kockar bör i framtiden ta del av den digitala världen genom att lägga ut recept på nätet och använda sig av olika applikationer. Kokboken kommer ändå inte att dö ut. Det är ett hantverk som inte finner motsvarighet på nätet.